Apulanta lataa täyslaidallisen Emma-gaalan niskaan: ”Musiikkibisnes on sairas ja kiero ala”

Jana Blomqvist

Apulanta tempaisee tavoilleen uskollisesti ässän hihasta ja haastaa seuraavaksi Emma-gaalan. Aiheesta kerrotaan Veikkauksen X-lehden haastattelussa.

Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki perustavat oman gaalan – nimeltään yksinkertaisesti Gaala –, jossa on tarkoitus palkita erinäisiä musiikkialalla meritoituneita tahoja. Kaikkia palkintokategorioita ei vielä paljasteta, mutta ainakin ”vuoden toimihenkilö”- ja ”vuoden fani” -sarjat ovat mukana.

Kimmoke gaalan perustamiseen on tullut vanhasta kaunasta Emma-gaalaa kohtaan. Wirtanen ja Santapukki kuvailevat Suomen suurinta musiikkigaalaa lähinnä isoksi vitsiksi.

”Levy-yhtiö nimeltä Levy-yhtiö, jolla olimme itsekin 1991–2007, ei ollut silloisen ÄKT-organisaation jäsen. Alun perin meille uskoteltiin Emma-gaalasta, että kyllä täällä saa kaikki palkintoja, tämä on tasa-arvoinen gaala”, Wirtanen kertoo haastattelussa.

”Massiivisella teinisukseella ja ylivoimaisilla myyntiluvuilla kehen tahansa nähden ei ikinä saatu mitään. Samaan aikaan viestintä oli sitä, että tämä on reilu mittari siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut. Me katkeroiduttiin siihen gaalameininkiin voimakkaasti vuosiksi.”

Wirtanen sanoo huomanneensa, ettei ole ainoa Emma-hommiin kyllästynyt artisti. ”Se on herättänyt keskinäistä närää myös suurten, jopa Monsanto-asemaan kirineiden levy-yhtiöiden artistien välillä”, Wirtanen kertoo ja jatkaa:

”Joku artisti X voi saada vuonna Y kaiken mahdollisen sen takia, että artisti X:n uraa ollaan launchaamassa isosti ensi vuonna, jolloin se tarvitsee promoarvon silloin maaliskuussa ollakseen isollaan kesällä, ja sillä justifioidaan helvetilliset keikkalistat ja hyvät slotit erinäisillä Monsanton järjestämillä juhlilla. Se on ihan vitsi. Mutta koska tämä on niinkin turha asia kuin joku vitun musagaalamaailma, sillä ei oikeasti ole väliä, koska maailmassa on oikeitakin ongelmia.”

”Tämä bisnes nimeltä musiikkibisnes on niin sairas ja kiero ala, mutta kuten Toni sanoi, koska tämä on vain viihdettä ja isossa kuvassa pikkujuttu, kenelläkään ei ole intressiä puuttua tämän alan sisäisiin ongelmiin”, Sipe Santapukki komppaa.

Kaksikolla on paljon muutakin sanottavaa aiheesta, lue lisää X:n jutusta. Gaala järjestetään ensi kerran 20. syyskuuta Casino Helsingin viihderavintola Fennia Salongissa.