Arkistovideosta selviää, mitä James Hetfield ja Cliff Burton olivat mieltä siitä, että Metallicaa syytettiin itsensä myymisestä jo vuonna 1986

31.8.2023 21:32

Metallican 90-luvun alussa julkaistu nimikkoalbumi sai monet bändin fanikunnan puristisimmasta päästä syyttämään thrash metal -jyrää itsensä myymisestä. Samanlaista parran pärinää oli toki kuultu yhtyeen julkaistua ensimmäisen musiikkivideonsa (One) vuonna 1989.

Hätäisimmät olivat kuitenkin ehtineet moittia bändiä aiheesta jo heti Master of Puppetsin julkaisun jälkeen, olihan levy noussut Yhdysvalloissa listasijalle 30. ja kerännyt suitsutusta musiikkilehdistössä.

Vuonna 1986 James Hetfield ja Cliff Burton ottivat aiheeseen kantaa haastattelussaan toimittajan kysyttyä, mitä mieltä kaksikko on väestä, joka moisia syytöksiä heitä kohtaan latelee.

”En usko että noin voi sanoa tv:ssä. Emme vaivaa päitämme heidän jutuillaan”, Hetfield vastaa.

”Teemme mitä tahdomme”, Burton lisää. ”Jos he pitävät sitä itsensä myymisenä, niin… miten vaan!”

”Monet pitävät sitä itsensä myymisenä kun olet isolla levy-yhtiöllä ja suosittu”, Hetfield jatkaa.

”Tai ehkä et soita tuhat kilometriä tunnissa ihan koko aikaa!”, Burton lisää.

”Tekisimme samaa juttua jos olisimme edelleen indielafkalla”, Hetfield paaluttaa.

Haastattelija lukee lainauksen yhtyeen rumpalilta Lars Ulrichilta, jonka mukaan ”Metallicasta tulee iso juttu, mutta omilla ehdoillaan”. Mitä Hetfieldillä ja Burtonilla on sanottavanaan siihen?

”Olemme listalla sijalla 30. ilman radiosoittoa isoilta kanavilta”, Hetfield sanoo. ”Monet kouluradiot jeesaavat, mutta meillä ei ole videoita tai isoa mediahuomiota. Silti ympärillä on paljon pöhinää ja luulen sen johtuvan musiikistamme. Teemme asiat tavallamme ja monet isot lehdet ovat huomanneet sen. Toimimme omalla tavallamme ja se sujuu hyvin.”

Haastattelu jäi yhdeksi Burtonin viimeisistä, sillä basisti menehtyi syyskuussa 1986 liikenneonnettomuudessa kesken Metallican Euroopan-kiertueen.

Lisää luettavaa