Bluestrio sai räjähtävän lähdön 20 vuotta sitten – korona tyhjensi keikkakalenterin, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta

Satu Leppänen

Micke & Lefty feat. Chef on julkaissut albumillisen uutta musiikkia.

Akustinen bluestrio Micke & Lefty feat. Chef katkaisi kymmenen vuoden julkaisutaukonsa toukokuussa, kun albumi Let the Fire Lead ilmestyi.

Bändiä johtava Micke Björklöf tunnetaan myös yhtyeestä Micke Bjorklof & Blue Strip, joka soittaa sähköistä bluesrockia. Micke & Lefty feat. Chef syntyi tavallaan Blue Stripin spin offina.

– Jossain vaiheessa puhuttiin kitaristi Lefty Leppäsen kanssa, että olisi kiva tehdä karsitumpaa, akustista meininkiä muutaman vuoden breikin jälkeen, Björklöf muistelee.

Björklöfin mukaan sivuprojektille oli muutenkin tarvetta, kun toinen bändi piti pitkiä taukoja muiden töiden takia.

Ensimmäinen tilaisuus tulikin eteen yllättävän pian, kun Micke Bjorklof & Blue Strip oli Lapissa Ylläs Jazz & Blues -festivaaleilla.

– Oli tullut jokin peruutus, ja järjestäjät pyysivät meitä hoitamaan pienimuotoisen akustisen iltapäiväkeikan. Se tehtiinkin, ja homma jäi kuitenkin lähtökuoppiin hetkeksi, Björklöf muistelee.

Seuraavana keväänä Micke & Lefty kutsuttiin yllättäen Puistobluesin pääkonserttiin, jonka pääesiintyjinä olivat B.B King ja Robert Plant.

– Räjähtävä lähtö duolle, sanoisin!

Micke & Lefty teki muutaman vuoden keikkoja toisen bändin ohessa duona, kunnes materiaalia alkoi kertyä omaa levyä varten. Vuonna 2004 julkaistiin albumi Big Bag, ja session myötä kokoonpanosta tuli trio basisti Chefin liityttyä mukaan.

Ensimmäisen albumin mukana Micke & Lefty feat. Chef aloitti myös ulkomaan keikat ja teki muun muassa runsaasti keikkoja Norjassa. Vuonna 2010 ilmestyi Up The Wall -albumi.

Vastikään ilmestynyttä kolmatta albumia Let The Fire Lead on suunniteltu kymmenen vuotta. Levyllä on biisejä pitkältä ajalta.

– Yleensä se on parin, kolmen vuoden prosessi, että saadaan levy kasaan. Lähinnä se johtuu olosuhteista. Kun kaikki asuvat ympäri Suomea, niin treenien järjestäminen on aina hiukan haasteellista.

Levyn piti ilmestyä jo pari vuotta edellisen jälkeen. Sitten Micke Bjorklof & Blue Strip sai mahdollisuuden levyttää New Orleansissa, ja bändillä alkoi aktiivinen kausi.

– Trio oli kyllä koko ajan aktiivinen keikkakone, mutta muiden projektien takia aika ei ollut vielä kypsä levynteolle. Viime vuoden kesänä tuli olo, että nyt tämä levy pitää tehdä, tai se jää tekemättä.

Let the Fire Lead julkaistiin tämän vuoden toukokuussa Skandinaviassa. Koronaepidemia kuitenkin muutti aikataulua muun Euroopan osalta, missä julkaisua jouduttiin siirtämään kesäkuun loppuun.

Let the Fire Lead on nyt ollut jo jonkin aikaa maailmalla, ja se on lähtenyt Björklöfin mukaan liikkeelle yli odotusten. Albumia on soitettu monilla kansainvälisillä radioasemilla, ja se noussut myös radiosoittolistoille muun muassa Ranskassa, Britanniassa ja Australiassa.

Keikkasuunnitelmat menivät koronaepidemian takia uusiksi.

– Meille kävi samoin kuin kaikille muillekin keikkaileville muusikoille: kalenterista pyyhkiytyi puoli vuotta pois hetkessä. Omalta kohdalta se tarkoitti noin viittäkymmentä menetettyä keikkaa.

Yksittäisten esiintymisten lisäksi peruuntui muun muassa odotettu Euroopan-kiertue. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

– Osa Euroopan rundeista on saatu siirrettyä ensi vuodelle. Kotimaa on pikku hiljaa elpymässä. Toivotaan, että peruuntuneet kotimaan levyjulkkarikeikat pyritään järjestämään syksyn mittaan. Meillähän olisi samalla myös juhlinnassa 20-vuotistoiminta, Björklöf pohtii.

Katso alta video albumin avauskappaleesta Tell That Woman.