Bohemian Rhapsody -klassikkovideon ohjannut Bruce Gowers on kuollut – teki monia muitakin mainetekoja

19.1.2023 10:27

Queenin Bohemian Rhapsody on todellinen klassikkokappale, mutta yhtä merkittävä on myös biisin musiikkivideo. Marraskuussa 1975 Ison-Britannian Top of the Pops -ohjelmassa ensiesityksensä saanut video käytännössä aloitti koko musiikkivideobisneksen – artistit olivat toki aiemminkin tehtailleen erinäisiä promovideoita kappaleisiinsa, mutta Bohemian Rhapsodyn myötä musiikkivideoista tuli omanlaisensa taiteenlaji ja tuikitärkeä markkinointityökalu. Ja tämän lähtölaukauksen ohjasi aikanaan mies nimeltä Bruce Gowers.

Nyt Hollywood Reporter uutisoi, että Gowers on poistunut keskuudestamme 82-vuotiaana. Gowers kuoli 15.1. kotonaan Kalifornian Santa Monicassa hengitystietulehdukseen.

Bohemian Rhapsody ei suinkaan jäänyt Gowersin ainoaksi työksi. 1970-luvulla hän ohjasi videoita Queenin lisäksi muun muassa Genesikselle, Rod Stewartille ja Rolling Stonesille. 1980-kuvulla Gowersia työllistivät esimerkiksi Toto, Santana, Michael Jackson ja REO Speedwagon. Princen maineikas 1999-video on Gowersin käsialaa, ja Grammy-palkinnon Gowers nappasi Huey Lewis and the Newsille tekemästään tv-spesiaalista (1985).

Musiikkivideoiden lisäksi Gowers ohjasi paljon komediaa – muun muassa Eddie Murphyn Delirious-klassikkopätkän (1983) – sekä American Idolin kaltaisia tv-ohjelmia. Vuonna 2009 Gowers sai Emmy-palkinnon monipuolisen uransa johdosta. Gowers vetäytyi eläkepäiviä viettämään vuonna 2010.

Lisää luettavaa