Bruce Springsteen puhuu masennuksestaan: ”Se hiipii kimppuusi. Se ikään kuin nielaisee sinut.”

Loppukuusta julkaistavan Born to Run -elämäkertakirjansa tiimoilta haastateltu Bruce Springsteen kertoi yhdysvaltalaisen CBS-kanavan Sunday Morning -ohjelman haastattelussa masennuksestaan. Alakuloa ja suoranaista kliinistä masennusta vastaan läpi aikuiselämänsä kamppaillut rocktähti kirjoittaa kirjassaan, miten esimerkiksi vaikean isäsuhteen jättämät traumat ovat horjuttaneet hänen mielenterveyttään vielä kuusikymppisenäkin.

Springsteen on kertonut olleensa niinkin hiljattain kuin Wrecking Ball -albuminsa (2013) äänitysten aikaan todella huonossa kunnossa. Välillä hän tarvitsi vaimonsa apua päästäkseen edes ylös sängystä.

”Sitä kesti pitkän aikaa. Siitä kärsi ensin vuoden, ja sitten se hävisi pois vain tullakseen jälleen takaisin puoleksitoista vuodeksi”, Springsteen kuvailee CBS:lle masennustaan.

”Se hiipii kimppuusi. Se tavallaan nielaisee sinut. Tilani eteni sellaiseksi, etten halunnut nousta edes sängystä. Eikä silloin osaa käyttäytyä hyvin, vaan alkaa äksyillä kaikille. Tai toivottavasti ei lapsille. Yritän aina piilottaa tilani lapsilta. Mutta vaimoni Patti joutui olemaan lujana selvitäkseen siitä rinnallani. Ja hänen voimansa sekä rakkautensa oli hyvin tärkeää selviytymiseni kannalta. Hän sanoi aina: ’Kyllä sinä tulet vielä kuntoon. Ehket tänään tai huomenna, mutta kaikki kääntyy vielä hyväksi.'”

Springsteen arvelee, että esimerkiksi artistin yleisössä herättämät intohimot vaikuttavat vääjäämättä mielenterveyteen.

”Uskon, että jokaisella taiteilijalla on joku, joka haukkuu häntä alimmaksi kuonaksi ja joku, joka ylistää häntä kuin Jeesuksen toiseksi tulemiseksi. Ja taiteilija uskoo näitä molempia. Se on kuin bensiiniä, joka saa liekit roihahtamaan kunnolla.”

Koko videohaastattelun voi katsoa täältä. Soundi toivottaa tsemppiä Pomolle, nämä ovat vaikeita asioita.