Country rock -pioneeri Pocon perustajajäsen Rusty Young on kuollut – Muistetaan taitavasta pedal steel -kitaran käytöstään

Rusty Young vuonna 2018.
Larry Marano/Shutterstock/All Over Press

Yhtyeen suurin hitti Crazy Love oli Youngin kynästä lähtöisin.

Taitavana pedal steel -kitaran käyttäjänä tunnettu amerikkalaismuusikko, laulaja ja multi-instrumentalisti Norman Russell ”Rusty” Young menehtyi viime keskiviikkona (14.4.) sydänkohtaukseen. Asiasta uutisoi Variety. Young oli kuollessaan 75-vuotias.

Young oli mukana perustamassa Poco-yhtyettä entisten Buffalo Springfield -muusikoiden, Richie Furayn ja Jim Messinan kanssa vuonna 1968. Alkukokoonpanossa olivat mukana lisäksi basisti Randy Meisner ja rumpali George Grantham. Poco-yhtyettä pidetään yhtenä Kalifornian country rock -soundin pioneerina. Bändin suurimpiin hitteihin lukeutuu vuoden 1978 Legend-albumilta löytyvä kappale Crazy Love, jonka Young kirjoitti sen jälkeen kun Furay ja Messina olivat eronneet bändistä ja Young otti paikkansa nokkamiehenä ja biisintekijänä.

Yhtye julkaisi kaikkiaan 19 studioalbumia, joista viimeiseksi jäi vuoden 2013 All Fired Up. Youngin oli tarkoitus jäädä eläkkeelle 2014, mutta hän kuitenkin jatkoi yhtyeen kanssa toimintaa aina kuolemaansa saakka. Bändi koki matkan varrella useita kokoonpanomuutoksia, mutta Young pysyi alusta loppuun saakka ainoana vakituisena jäsenenä. Vuonna 2017 Young julkaisi ensimmäisen ja viimeiseksi jääneen sooloalbuminsa Waitin’ For The Sun.

”Sydämeni täyttää suru. Hän oli rakas ja pitkäaikainen ystävä, joka auttoi meitä kehittämään ja luomaan soundin, jota kutsutaan country rockiksi. Hän oli innovaattori steel-kitarallaan ja kantoi Pocon nimeä yli 50 vuoden ajan. Ystävyytemme oli todellista ja häntä tullaan syvästi kaipaamaan”, Furay kommentoi suru-uutista.