David Bowielta tulossa postuumeja julkaisuja, lupaa luottotuottaja – Tony Visconti soimaa musiikkibisnestä kaavamaisuudesta

Muusikko ja 13 David Bowien albumia tuottanut Tony Visconti suunnittelee julkaisevansa Bowien ennen julkaisematonta materiaalia, kunhan neuvottelut levy-yhtiön ja perikunnan kanssa saadaan päätettyä. Tuottaja kertoi aikomuksistaan Evening Standardin haastattelussa.

Ennen kuulemattoman materiaalin joukossa on muun muassa viisi kappaletta, jotka Bowie äänitti viimeiseksi jääneen Blackstar-albumin seuraajalle.

– En ole kuullut kappaleita, mutta minulla on aavistus siitä, mihin ne on tallennettu. Näiden lisäksi löytyy paljon muutakin ennen julkaisematonta materiaalia useilta levyiltä, Visconti kertoo.

– Minusta on vain loogista, että parin seuraavan vuoden aikana tullaan kuulemaan paljon uutta.

Samaisessa haastattelussa Visconti myös harmittelee, miten musiikkiteollisuuden pakkomielle ”tuotettuun” popmusiikkiin on vienyt arvostuksen pois taituruudesta ja todellisesta osaamisesta.

– Valitettavasti liian moni tietää auto-tunesta. Ihmiset ovat tarpeeksi röyhkeitä tullakseen koesoittoihin ilman minkäänlaisia taitoja, koska oletetaan, että joku korjaa viat taikasauvaa heilauttamalla, Visconti murahtaa.

Viscontin mukaan levy-yhtiön pukumiehet pelkäävät liikaa menettävänsä kuvitellun teiniyleisön, joten he pelaavat varman päälle ja kierrättävät viimeisen parin kuun suurimpia hittejä yhä uudestaan ja uudestaan.

– Sitten kappaleita alettiin oikein tehtailemaan, mikä on ihan naurettavaa. Samat 15 henkilöä tekee kaikki maailman suurimmat hitit tänä päivänä. Samat tyypit, jotka tekevät biisejä Lady Gagalle, tekevät niitä kaikille muillekin. Ihmiset, jotka eivät ole koskaan tavanneet toisiaan, tekevät hittejä yhdessä. Ihan hullua.

– Jos tämä kaava olisi todella toimiva, ääniteteollisuus olisi miljardiluokan bisnesstä. Mutta sitä se ei ole. Tuotteistettu kama myy yhä vähemmän ja vähemmän. Alanis Morissetten Jagged Little Pill myi maailmanlaajuisesti 45 miljoonaa kappaletta. Nyt jos myyt kolme miljoonaa, eli suurin piirtein mitä Taylor Swift myy, levy-yhtiöpamput hyppivät innosta. Ei noilla myynneillä kuulu itseään onnitella, Visconti naurahtaa.