Deep Purple -laulaja muistelee, kuinka kaikkien kitaristinalkujen lempikappale sai alkunsa: ”Sen ei edes pitänyt olla levyllä”

Deep Purple -solisti Ian Gillan jutusteli hiljattain Fox Newsille muun muassa orkesterin uudesta albumista, fanikohtaamisista sekä siitä, mitä mieltä hän on kaikkien rokkiriffien isoäidillä varustetusta Smoke on the Waterista.

Jälkimmäiseen liittyen mieheltä tiedusteltiin, missä vaiheessa hän huomasi Smoke on the Waterin olevan muodostumassa elämää suuremmaksi kappaleeksi.

”Se oli pitkä prosessi. Kappaleella oli hyvin vaatimattomat lähtökohdat”, mies sanoo. ”Sen ei edes pitänyt olla levyllä. Meiltä puuttui seitsemän minuuttia kun olimme äänittämässä Sveitsissä ja [Montreux’n] kasinon palon jälkeen. Meillä oli enää muutama päivä aikaa äänityksiin. Muistan kuinka viimeisenä päivänä teknikko sanoi: ’Teiltä puuttuu seitsemän minuuttia.’ Niinpä kirjoitimme nopeasti biisin siitä mitä tapahtui, ja unohdimme koko homman.”

”Ajattelimme, että se olisi kelpo biisi levyn viimeistelyyn”, Gillan jatkaa. ”Painuimme tien päälle kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Aluksi kappaletta ei soitettu radiossa, sillä se oli siihen liian pitkä. Sitten kun se muokattiin radiosoittoon sopivaksi, siitä tuli kaupallinen menestys. Kukapa olisi uskonut, että puhuisimme biisistä vielä tänäkin päivänä? Se toimi vuosien varrella vaikuttajana useille eri artisteille. Soitamme biisiä edelleen.”

Deep Purplen järjestyksessään 21. studioalbumi Whoosh! julkaistaan elokuun 7. päivä.