Diablo-basisti Sri Lankassa pommien keskellä – ”Oli aika lailla tuuria ajoituksen kanssa!”

Pääsiäissunnuntaina maapallon uutiskanavat täyttyivät traagisista uutisista Sri Lankan suunnalta. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan saarivaltiota järisyttäneissä räjähdyksessä kuoli lähes kolme sataa ihmistä ja useita satoja loukkaantui.

Sri Lankassa on myös runsaasti suomalaisia matkailijoita, ja eräs heistä on Diablossa bassoa soittava Aadolf Virtanen. Mies oli junassa matkalla kohti pääkaupunki Colomboa, kun tilanteen vakavuus alkoi selvitä nopeaan tahtiin.

– Tosiaan, en ihan heti tajunnut mitä täällä on meneillään, mutta sitten homma alkoi selvitä uutisista. Näin junasta esimerkiksi ison savupilven, ja mietin siinä että nyt on jollakin palanut perunat pahemman kerran kattilan pohjaan, mutta se savu tulikin eräästä näistä räjähdyksistä. Näin saman savupilven sitten myöhemmin televisiosta, kertoo Virtanen.

– Oli aika lailla tuuria ajoituksen kanssa, että satuin olemaan vasta matkalla kaupunkiin maaseudulta. Viime viikon alussa olin Colombossa ja myös eräässä näistä hotelleista, joissa räjähdyksiä tapahtui. Kyllähän se tuntuu hemmetin kylmältä, kun miettii, että tyyppi vaan kävelee hotellin ravintolan aamiaisjonoon, ja räjäyttää siinä sitten itsensä muiden keskellä.

Miltä siellä elämänmeno näyttää noin muuten?

– Eilen illalla – räjähdykset tapahtuivat siis aamulla – yritin mennä vielä kaljalle, mutta kaikki paikat olivat totaalisen suljettuja. Whatsapp ja Facebook sulkeutuivat myös, eli kommunikaatio oli vähän hankalaa. Sitten tuli myös ulkonaliikkumiskielto, joten tilanne oli tietenkin melkoisen poikkeuksellinen, sanoo Virtanen.

– Toisaalta osa paikallisista ei tunnu olevan kovinkaan järkyttyneitä – tai ainakaan he eivät näytä sitä. Yksikin ukko kadulla vaan naureskeli, että johan ne nyt jaksaa paukutella. Onhan Sri Lankalla tietysti ”historiaa”, ja sisällissotakin loppui vuonna 2009, mutta silti…

Miten matkasi nyt jatkuu?

– Nyt olen lähdössä Omaniin. Tulin tänään aamulla lentokentälle, ja kuten arvata saattaa, turvatoimet olivat ihan mielettömät. Jokainen kentälle matkaava auto purettiin suunnilleen osiin, ja minäkin päädyin kävelemään loppumatkan.

– Palaan Suomeen viikonloppuna, ja sitten alkaakin armoton treenaaminen, sillä Diablollahan on pian keikkoja – pitkästä aikaa!