Dweezil Zappa vastaa veljensä avoimeen kirjeeseen avoimella kirjeellä: Tilanne ei todellakaan ole tasavertainen

17.5.2016 11:23

Frank Zappan perikunta on ajautumassa (tai jo ajautunut) kunnon riitoihin viime aikaisten julkilausumien valossa. Kiistely Zappan nimen käyttöoikeudesta ja rahasta (yllätys) alkoi eskaloitua, kun Zappa Plays Zappa -nimellä vuosia kiertänyt Dweezil Zappa kertoi New York Timesin haastattelussa vaihtavansa tribuuttinsa nimen, jotta ei joudu maksamaan tekijänoikeusrikkomuksista 150 000 dollarin sakkoa joka kerta, kun hän esiintyy Zappa Plays Zappa -nimellä.

Zappan nimen ja musiikin käyttöoikeuksia valvovan Zappa Family Trustin nykyinen päällysmies, Dweezilin veli Ahmet vastasi New York Timesissa esitettyihin väitteisiin muutama viikko sitten avoimella kirjeellä. Ahmet kertoi lehden jättäneen pois sen seikan, että Dweezilille on tarjottu sopimusta, jonka mukaan hän voi yhden dollarin vuosimaksulla esiintyä Zappa Plays Zappa -nimellä ja soittaa isänsä musiikkia niin paljon kuin haluaa.

– Tässä on kyse perheyhdistyksen toiminnasta ja tarkoituksesta: jos kuka tahansa meistä käyttää Zappa-nimeä kaupallisiin tarkoituksiin, tuotosta menee osa yhdistykselle juoksevien kulujen sekä Frankin tuotannon julkaisemiseen. Piste. Asia koskee ihan kaikkia sisaruksia: minua, Divaa, Moonia – ja sinua, Ahmet totesi Facebookissa julkaisemassaan kirjeessä.

Dweezil Zappa on nyt saanut kirjoitettua oman avoimen kirjeensä vastineeksi Ahmetille.

– Ennen kuin pureudun kirjeeseesi, haluan sinun ymmärtävän, miksi olemme tässä tilanteessa: olet ollut haluton selvittämään yli 10 vuotta jatkunutta taistelua minulle kuuluvista, maksamattomista oheistuotteiden myynnistä saaduista voitoista. Kun äitimme (Zappan leski Gail, joka menehtyi 2015) oli Zappa Family Trustin johdossa, solmimme Zappa Plays Zappa -oheistuotteista sopimuksen, jonka hän rikkoi. Hän piti itsellään 100% ZPZ-oheistuotteiden myynnistä, eikä maksanut minulle kuuluvaa osuutta, Dweezil aloittaa pitkän, pitkän kirjeensä.

– Se, että saan yhdellä dollarilla käyttää Zappa Plays Zappa -nimeä, mutta olen yksin vastuussa kiertueen kuluista, enkä saa penniäkään oheistuotteiden myynnistä, en tulevaisuudessa enkä takautuvasti siitä, mitä ZFT on minulle velkaa vuodesta 2006 saakka, ei ole mikään sopimus. Pitäisin ehdotusta loukkauksena, jos se ei olisi niin naurettava.

– Lisäksi minä ja Moon emme ole tasavertaisina sinun ja Divan kanssa. Minä ja Moon omistamme kukin 20% Zappa Family Trustista ja sinä ja Diva 30% kumpainenkin. Tällaiseen jakoon äitimme päätyi. Koska ZFT on tällä hetkellä miljoonaveloissa ja maksukyvytön, minä ja Moon emme tule näkemään osuuttamme vielä pitkään aikaan.

– Lisäksi minä ja Moon olemme ulkona kaikista tulevista ja nykyisistä ZFT-projekteista. Ai niin ja sinä tosiaan lähetit minulle vaatimuksen, jossa kiellettiin minua kiertämästä Zappa Plays Zappa -nimellä. Joten ei, tilanne ei todellakaan ole tasavertainen.

Huh huh, tämä draamahan vetää vertoja parhaimmillekin/pahimmillekin saippuaoopperoille.

Lisää luettavaa