Frank Zappan perikunta taistelee oikeuksista ja korvauksista… keskenään

Dweezil ja Ahmet Zappan välit ovat melko tulehtuneet

Dweezil Zappa

Frank Zappan musiikkia ja oikeuksia valvova Zappa Family Trust on ottanut tiukan linjan, kun järjestön hallinta siirtyi Frankin Gail-lesken kuoltua Zappan lapsille, Ahmetille ja Divalle. Jopa niin tiukan, että Dweezil Zappa avautui viikko sitten New York Timesille ettei hän saa enää käyttää Zappa Plays Zappa -nimeä tribuuttiesityksissään ilman mittavia korvauksia.

Dweezilin mukaan hän joutuu maksamaan yhdistykselle jokaisesta luvattomasta esityksestä 150 tuhatta dollaria. Dweezil aikoo kuitenkin jatkaa vuosia toiminnassa olleen tribuuttiesityksensä kanssa Dweezil Zappa Plays Frank Zappa -nimellä.

– Sukunimeni on Zappa, isäni oli Frank Zappa. Mutta en saa käyttää nimeä sellaisenaan. En saa käyttää hänen kuviaan. En saa käyttää omaa yhteyttä isääni ilman jonkinlaista sopimusta, Dweezil tuskaili New Yor Timesille.

Dweezilin veli Ahmet on ottanut kantaa veljensä väitteisiin Facebookissa avoimella kirjeellä. Ahmet kiistää väitteet 150 tuhannen dollarin sakoista ja ihmettelee veljensä tapaa pestä likapyykkiä julkisesti mediassa.

– Saat täysin vapaasti käyttää Zappa Plays Zappa -nimeä. Itse asiassa toivon sinun käyttävän sitä. Mielestäni olet maailman paras kitaristi ja teet kunniaa isällemme musiikillasi. Olemme vain pyytäneet sinulta yhden dollarin vuosimaksua Zappa-nimen käytöstä. Tiedät sen varsin hyvin, mutta sitä et koskaan maininnut haastatteluissasi, Ahmet avautuu.

– Tässä ei ole kyse kiertueesta, taiteesta, ei edes sinusta. Tässä on kyse perheyhdistyksen toiminnasta ja tarkoituksesta: jos kuka tahansa meistä käyttää Zappa-nimeä kaupallisiin tarkoituksiin, tuotosta menee osa yhdistykselle juoksevien kulujen sekä Frankin tuotannon julkaisemiseen. Piste. Asia koskee ihan kaikkia: minua, Divaa, Moonia – ja sinua.

– En haluaisi puhua näistä asioista julkisesti, mutten tiedä, miten muuten voisin tavoittaa sinut. En haluaisi hoitaa asiaa lakimiesten kautta, mutta et anna muuta vaihtoehtoa. Olen yrittänyt järjestää tapaamista perheen kesken jotta voimme käsitellä asioita, jotka hiertävät välejämme, mutta kalenteristasi ei koskaan löydy sille aikaa. Sen sijaan kerrot mediassa perättömiä väitteitä saadaksesi koko maailman puolellesi, kertoo Ahmet.

– Nyt meistä on tullut ”se perhe” – piloille hemmotellut kakarat riitelemässä julkisesti kuka saa tehdä mitäkin ja mitä kenellekin kuuluu.

Vau, melko ikävältä touhulta vaikuttaa. Toivottavasti sisarukset saavat asiat selviteltyä keskenään ilman että draama enää tästä paisuu.