Eric Clapton haastettu oikeuteen 24 vuotta vanhasta merkintävirheestä – Asianomaiset vaativat viiden miljoonan dollarin korvauksia

Musiikkikanava MTV aloitti marraskuussa 1989 ohjelmasarjan MTV Unplugged, jossa eturivin artistit kävivät esittämässä akustisia ja riisuttuja keikkoja. Sarjan kulta-aikana 90-luvulla sarjassa esiintyivät muun muassa Nirvana, Alice In Chains, Kiss, Neil Young ja Bob Dylan. Moni artisteista julkaisi sessionsa myös levymuodossa, jotka yleensä nousivat esittäjiensä menestyneimpien levyjen joukkoon.

Vuonna 1992 oman Unplugged -levynsä julkaisi Eric Clapton, joka palkittiin kolmella Grammy-palkinnolla ja josta tuli myydyin MTV Unplugged -levy Yhdysvalloissa. Nyt 24 vuotta levyn julkaisun jälkeen blueslaulaja Armenter ”Bo Carter” Chatmonin perikunta on haastanut Eric Claptonin sekä muita levyyn liittyviä tahoja kuten MTV:n ja Warner Musicin oikeuteen ja hakee heiltä viiden miljoonan dollarin korvauksia.

Syytteen mukaan Claptonin konsertissa esittämä ja levylle päätynyt kappale Alberta, joka on versiointi Chatmonin säveltämästä Corrine, Corrina -kappaleesta, on merkitty erään toisen blueslaulajan, Lead Bellyn nimiin. Väärä säveltäjä on ollut jokaisessa levyn painoksessa ja versiossa alusta saakka, eli 24 vuoden ajan. Chatmonin perikunta vaatii siksi sille kuuluvia ja saamatta jääneitä tekijänoikeuskorvauksia oikeusteitse.

Syytteen mukaan Claptonin täytyy kuitenkin olla tietoinen kappaleen todellisesta esittäjästä, sillä vuonna 2011 julkaistulla Marsalis & Clapton Play the Blues –levyllä Chatmon mainitaan kappaleen säveltäjinä, joskin yhdessä Lead Bellyn kanssa.

Chatmonin perikunta haastoi Rod Stewartin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta vuonna 2015 samasta kappaleesta, jonka Stewart levytti vuonna 2013 Time-albumilleen. Perikunta katsoi, että Stewart oli vain vaihtanut kappaleen nimen muotoon Corrina, Corrina ja pitänyt sen muuten samana.

Tapauksesta uutisoi Billboard.