Ever get the feeling you’ve been cheated? Kas näin Sex Pistolsin ura rytisi liekehtien alas kielekkeeltä vuonna 1978

Sid Viciousin kuolemasta tuli eilen kuluneeksi 38 vuotta. Sen tiimoilta sosiaalisessa mediassa on jälleen kiertänyt videotaltiointi Sex Pistolsin surullisenkuuluisan Yhdysvaltain-kiertueen päätöskeikalta 14.1.1978, joka oli myös koko yhtyeen viimeinen keikka ennen vuoden 1996 pahamaineista comebackia – ja viimeinen kerta, kun yhtyeen kuuluisin kokoonpano Johnny Rotten, Steve Jones, Paul Cook ja Sid Vicious oli yhtaikaa lavalla.

Konsertti päättyi coveriin Iggy and the Stoogesin No Funista, ja asiaan vihkiytymättömällekin katsojalle tulee bändin olemuksesta selväksi, että kappalevalinta oli tilanteeseen enemmän kuin sopiva. Bändin jäsenten välit olivat pahasti tulehtuneet, Sid Vicious oli toivottomassa heroiinikoukussa ja koko jenkkikiertue oli ollut fiasko.

This is no fun at all”, sanoi Rotten biisin päätteeksi. ”Hahaha. Ever get the feeling you’ve been cheated? Good night.” Sitten laulaja käveli pois lavalta ja Sex Pistolsin taival oli käytännössä päättynyt. Yhtyeen tuonaikaisesta henkilökemiasta kertoo jotain sekin, että kun bändi virallisesti kuopattiin 17. tammikuuta ja sen jäsenet lähtivät eri teille, Johnny Rotten jätettiin viileästi selviämään itsekseen vieraassa maassa: ”Minulla ei ollut matkalippua eikä hotellihuonetta ja Warner Brothersille bändi jätti viestin, että jos joku ottaa heihin yhteyttä ja väittää olevansa Johnny Rotten, niin hän valehtelee”, kertoi Rotten myöhemmin. Sillä lailla.