Fear Factory -kitaristi avautuu rundaamisen realiteeteista vuonna 2022/2023: Ihmisillä on virheellinen käsitys, että tienaamme suuria summia

21.12.2022 22:13

Kiertämisen kohonneet kustannukset ovat eittämättä lukeutuneet kuluneen vuoden suurimpiin puheenaiheisiin musiikkimaailmassa. Inflaation jyllätessä ympäri maailmaa esimerkiksi polttoaineen ja energian hintojen nousu ovat paikoin moninkertaistaneet liikkumiseen, majoittumiseen ja keikkojen järjestämiseen liittyvät kulut. Oman lisähaasteensa ovat tuoneet myös koronanpandemian ja Ukrainan sodan osaltaan kiihdyttämät saatavuusongelmat.

Fear Factory -kitaristi Dino Cazares kertookin nyt, että yhtye tulee taittamaan vuonna 2023 matkojaan pakettiautolla pitääkseen kustannukset kurissa.

”Niin paljon on muuttunut parin viime vuoden aikana”, Cazares sanoo Vulgar Display Of Podcastin haastattelussa. ”Katso nyt vaikka kuinka tilanne on lähtenyt taloudellisesti aivan käsistä polttoaineen hinnan ja tavaroiden saatavuuden suhteen. Jopa kuljettajien saaminen on hankalaa. Ihmiset eivät oikein ymmärrä kiertämisen kustannuksia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, olipa kyse sitten keikkapaikkojen nappaamista osuuksista fanituotemyynnistä tai mielipuolisista dieselin ja bensan hinnoista.”

”Monet eivät ymmärrä että bussit kulkevat dieselillä, ja että se on kalliimpaa kuin bensa. Siitä muodostuu varsin merkittävä menoerä kun käytät 800-1000 dollaria pelkästään bussin tankin täyttämiseen. Ihmiset eivät tajua kaikkien tuollaisten juttujen kustannuksia. Se menee koko ajan vaikeammaksi.”

”Se on outo juttu, sillä kun buukkasimme tämän kiertueen, talous oli ihan eri jamassa. Sovimme soittavamme keikat sopimusten mukaan x-määrällä dollareita, ja sitten yhtäkkiä siirrämme rundin vuotta myöhemmäksi ja kaikki onkin muuttunut. Nyt ne sopparit eivät istu nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen. Monet eivät ymmärrä, kuinka paljon asiat ovat muuttuneet. Toivoisin voivani palata neuvottelemaan sopimukset uudelleen, mutta se on nyt liian myöhäistä.”

”Se on mitä on. Emme tule tienaamaan samalla tavoin kuin normaalisti tulevalla kiertueellamme, mutta aiomme silti toteuttaa sen. Olemme sitoutuneet siihen. Emme malta odottaa pääsevämme jälleen tien päälle ja soittamaan ihmisille.”

Cazares lisää, että monet ihmiset luulevat kiertävien artistien tienaavan kaikesta huolimatta varsin mukavasti.

”En ole ainoa, joka puhuu tästä asiasta. Jotkut muutkin ovat nostaneet kissan pöydälle – Devin Townsend, Dark Funeral, ja joitain muitakin bändejä on puhunut siitä, millaista tuolla rundaaminen on. Minua seuraavat ja bändiä fanittavat ihmiset eivät täysin ymmärrä millaista se on. Tavallaan heidän pitäisi, sillä bensan hinta vaikuttaa kaikkeen. Ruoan hinta on noussut sairaan korkeaksi.”

”Ihmisten pitäisi siis voida samaistua tilanteeseen. Jos ihmisillä on vaikeuksia maksaa vuokriaan tai ostaa ruokaa, kuvittele millaista meillä on kiertää. Ihmisillä on tämä väärä käsitys, että kun olet kiertävä muusikko, tienaat suuria summia ja olet rikas. Se vaikuttaa meihin yhtä paljon kuin kaikkiin muihinkin – itse asiassa pahemmin, koska meillä on enemmän juoksevia kuluja.”

Lisää luettavaa