Frank Zappa -hologrammikiertue kylvää kaaosta jo ennen alkuaan: katkeria riitoja Zappan perheessä, projektiin liitetty kitaristi sanoo ”ei kiitos”

Rumaksi menee tämäkin näytelmä.

Frank Zappa.

Frank Zappan hologrammi kiertueelle? Ihan pähkähullu ajatus – ja monien Zappa-fanien sekä yhteistyökumppaneiden mielestä nimenomaan väärällä tavalla. Ainakaan Zappan musiikkia menestyksekkäästi esittänyt poika Dweezil ja Frankin bändissä vuosina 1977–78 soittanut Adrian Belew eivät halua olla rundin kanssa missään tekemisissä.

Tai korjataan nyt sen verran, että Dweezil Zappa haluaisi kyllä nähdä sisaruksensa Ahmetin ja Divan oikeudessa. Dweezil syyttää sukulaisiaan ahneudesta ja siitä, että kaksikon hallitsema säätiö yrittää estää häntä esiintymästä omalla nimellään väittäen jopa, että ”Dweezil Zappa” on säätiön omistama tavaramerkki.

Dweezil kertoo aiheesta pitkässä kirjoituksessa verkkosivuillaan. Tilannetta ja sisarusten tulehtuneita välejä kuvaa hyvin se, miten Dweezil aikoi lähteä viime vuonna Zappa Plays Zappa -kiertueelle, mutta säätiö vaati häntä muuttamaan kiertueen nimen. Seuraava nimiehdotus oli Dweezil Zappa Plays Frank Zappa, mutta hän ei saanut käyttää sitäkään. Kolmas vaihtoehto oli paljonpuhuvasti Dweezil Zappa Plays Whatever The F@% He Wants: The Cease And Desist Tour.

Ei ihme, ettei Dweezil oli järin innoissaan sisarustensa masinoimasta hologrammikiertueesta.

”Asiasta lähetetyssä lehdistötiedotteessa annetaan ymmärtää, että kiertueelle osallistumisestani olisi käyty keskusteluja. Oikeasti kuulin kiertueesta sosiaalisen median välityksellä, kuten muutkin”, Dweezil kirjoittaa.

”Säätiö ei ole koskaan ottanut minuun yhteyttä enkä ole antanut heille lupaa käyttää nimeäni. Sanon nyt tässä, etten ole halukas osallistumaan mihinkään, missä on lavalla keinotekoinen versio isästäni.”

Samaisessa lehdistötiedotteessa mainittiin myös kitaristi Adrian Belew’n nimi. Zappan bändissä 1970-luvulla ja myöhemmin muun muassa King Crimsonissa, Talking Headsissa ja David Bowien rinnalla soittanut Belew ilmoittaa kuitenkin ykskantaan, ettei hän halua olla missään tekemisissä hologrammirundin kanssa.

Belew ylistää Dweezilin työtä isänsä musiikin tulkitsijana ja kehaisee Ahmetia ja Divaakin ystävällisyydestä, mutta tästä projektista hän ei innostu. ”Tässä ovat lopulliset ajatukseni koko Zappa-asiasta: en ole mukana. Minulla ei ole suunnitelmia soittaa Zappan musiikkia missään yhteydessä. Tämä koko juttu aiheuttaa liikaa eripuraa”, Belew kirjoittaa Facebookissa.

Jotenkin vaikuttaa siltä, että Zappan hologrammirundi natisee liitoksissaan vielä monet kerrat, ennen kuin pääsee liikkeelle. Kiertueen on tarkoitus alkaa vielä tänä vuonna.