Geddy Lee Rushin kiertueiden lopettamisesta: Asian sekä kiistää että hyväksyy

Rush teki mittavan kiertueen Pohjois-Amerikassa vuonna 2015 juhlistaakseen yhtyeen 40-vuotista taivalta. Samalla kiertueen ilmoitettiin jäävän yhtyeen viimeiseksi, sillä rumpali Neil Peartin terveys ei enää kestä pitkää kiertueputkea eikä mies muutenkaan ole halukas olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa ja perheen luota.

Basisti Geddy Lee ja kitaristi Alex Lifeson vierailivat George Stroumboulopoulosin juontamassa The Strombo Show’ssa juttelemassa muun muassa tuolta kiertueelta kuvatusta Time Stand Still -dokumentista, joka julkaistaan 18. marraskuuta. Lee ja Lifeson myös kertoivat, miten ovat suhtautuneet siihen, ettei Rush enää tee kiertueita.

– Aina kun jotain tehdään viimeistä kertaa, mukana on kaipausta ja surullisuutta. Minä ja Geddy olemme kuitenkin tehneet tätä viimeiset 47 vuotta, joten olihan se hieman… Sitä imi itseensä jokaisen keikan jokaisen sekunnin ja katsoi yleisöä tarkkaan ja pitkään tallentaakseen muistikuvia, Lifeson sanoo.

– Mukana on myös ripaus asian kiistämistä. Sitä ajattelee, että eihän tämä nyt tässä vielä ole, jäämme vain tauolle ja sitten lähdemme taas tien päälle. Et halua homman loppuvan. Mutta olen nyt hyväksynyt sen, että tämä todennäköisesti oli viimeinen kiertueemme, Lee lisää.

Time Stand Still -dokumentin lisäksi Rush julkaisee juhlaerikoispainoksen vuonna 1976 julkaistusta 2112-albumista. Massiivinen juhlasetti sisältää kaksi cd:tä ja live-dvd:n. Uudelleenmasteroidun levyn mukana tulevalla bonus-cd:llä on livetaltiointeja sekä muun Alice In Chainsin, Foo Fightersin ja Steven Wilsonin cover-versioita levyn kappaleista.

– Olin todella yllättynyt, miten moni muusikko lähti mukaan ja vielä niin mielellään. Heidän versionsa ovat todella mielenkiintoisia, Lee hehkuttaa.

– Omaa musiikkiaan on vaikea ajatella kenenkään toisen esittämänä, varsinkaan tällaista musiikkia mitä Rush on. Eivätkä ne ole mitään ihan helppoja coveroitavia muutenkaan!