Grammy-gaala lykkääntyy koronan vuoksi – Kolme ehdokasta kieltäytynyt ehdokkuudestaan

Ehdokkaat protestoivat, koska heidän edustamassaan kategoriassa ei ole tarpeeksi monimuotoisuutta.
6.1.2021 09:55

Musiikkialan vuotuinen suurtapahtuma Grammy-gaala oli tarkoitus järjestää tammikuun lopussa, mutta koronatilanteen vuoksi palkintojuhlaa on päätetty siirtää tuonnemmaksi. 63. kertaa järjestettävä Grammy-gaala toteutetaan näillä näkymin vasta 14. maaliskuuta.

”Mikään ei ole tärkeämpää kuin musiikkiyhteisömme sekä satojen tuotannon parissa työskentelevien ihmisten terveys ja turvallisuus”, Grammy-gaalaa järjestävä Recording Academy toteaa tiedotteessaan.

Palkintojuhlan siirtäminen ei ole ainoa viime päivinä otsikoihin noussut Grammy-aiheinen uutinen. Kolme viidestä vuoden lastenlevy -kategorian ehdokkaasta on nimittäin kieltäytynyt ehdokkuudestaan. Tämän äärimmäisen harvinaisen tapauksen taustalla on se, että ehdokkaiden mielestä heidän kategoriansa ei ole tarpeeksi monimuotoinen – kaikki vuoden lastenlevy -ehdokkaat ovat valkoihoisia ja joukossa on vain yksi nainen.

”Olemme kiitollisia Recording Academylle ja äänestäville jäsenille tästä kunniasta, mutta emme voi hyvällä omallatunnolla hyötyä prosessista, joka on sekä tänä vuonna että historiallisesti ylenkatsonut naisia ja värillisiä, erityisesti mustaihoisia esiintyjiä”, Alastair Moock & Friends, Dog on Fleas sekä urallaan jo yhden Grammyn pokannut The Okee Dokee Brothers toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

”Viimeisen 10 vuoden aikana ainoastaan kuusi prosenttia [vuoden lastenlevy -kategorian] ehdokkaista ovat olleet mustien johtamia tai osittain johtamia, kahdeksan prosenttia on ollut jonkun muun värillisen johtamia ja noin 30 prosenttia on ollut naisvetoisia. Nämä luvut olisivat epätyydyttäviä missä kategoriassa tahansa, mutta varsinkin genressä, joiden esittäjillä on ainutlaatuinen kyky olla oikeudenmukaisuuden, rehellisyyden, ystävällisyyden ja mukaan ottamisen esikuvana maassa, jossa yli puolet lapsista on muita kuin valkoihoisia sekä näinä aikoina, kun rodut ja sukupuolet on otettu valtakunnallisesti huomioon, nämä luvut ovat täysin mahdottomia hyväksyä.”

Recording Academya ja Grammy-gaalaa on viime vuosina kritisoitu paljon siitä, ettei vähemmistöjä oteta tarpeeksi huomioon. Academy on pyrkinyt kiinnittämään asiaan enemmän huomiota muun muassa palkkaamalla järjestön historian ensimmäisen monimuotoisuus- ja sisällyttämispäällikön, jonka tehtävä on varmistaa, että vähemmistöt otetaan huomioon kaikilla organisaation osa-alueilla.

Tämän vuoden Grammy-ehdokkaat suurimmissa kategorioissa löydät täältä.

Lisää luettavaa