Guns N’ Roses oli 1990-luvun puolivälissä yksi sekasotku – ja Gilby Clarke näki kaiken läheltä

Charlie Steffens / WENN.com / AOP

Palataanpa hetkeksi 1990-luvun hurlumhei-vuosiin, kun Guns N’ Roses ajelehti kriisistä kriisiin ja repeili vääjäämättä liitoksistaan. Blabbermouth uutisoi kitaristi Gilby Clarken Riki Rachtmanin podcastiin antamasta haastattelusta, jossa Clarke kertoo GNR-uransa loppuvaiheista. Hänet pestattiin bändiin Izzy Stradlinin tilalle vuonna 1991, ja vuoteen 1995 mennessä hän oli siirtynyt muiden projektien pariin.

”Kun kiertue läheni loppuaan, minusta tuntui, että koko bändi oli hiipumassa. Se oli minun rehellinen ja harkittu yhteenvetoni: ’bändi on lopussa'”, Clarke kertoo haastattelussa Use Your Illusion -kiertueeseen viitaten.

”Duff näytti ihan fyysisesti karmealta. Hänen alkoholinkäyttönsä oli mennyt sellaiseksi, että hän oli turvonnut. En uskonut, että hänellä olisi paljon aikaa jäljellä. Axl ja Slash riitelivät – Axl näki bändin yhdellä tapaa ja Slash toisella. He eivät keskustelleet keskenään. En minä yrittänyt olla siinä viestinviejänä tai mitään, koko homma oli sirpaloitunut.”

Clarke muistelee potkujaan kertomalla, miten Slash oli kutsunut hänet juttelemaan asioista. Slashin mukaan Axl Rose ei halunnut Clarkea enää bändiin: ”En tiedä, mikä siinä on homman nimi, en oikeasti tiedä. Leiki vain mukana, tämä ei välttämättä ole lopullinen tilanne”, Clarke muistelee Slashin kertoneen.

”He eivät koskaan siis virallisesti erottaneet minua, kunhan lopettivat palkan maksamisen. Sitten viikkoa myöhemmin Slash havahtui, että mitä helvettiä me teemme, aiommeko muka hommata jonkun Gilbyn tilalle? Hän soitti minulle ja sanoi, että unohda koko juttu, kaikki on hyvin, olet yhä bändissä. Mutta palkkaa ei vieläkään näkynyt. Eli kuten sanoin, minua ei virallisesti erotettu, kaikki vain yksinkertaisesti loppui.”

Saamastaan kohtelusta huolimatta Clarke vannoo, ettei ole entiselle yhtyeelleen katkera. ”Sanoisin kyllä, jos olisin”, hän tuumaa.

Edellisen kerran Clarke nähtiin GNR:n riveissä vuoden 2012 Rock and Roll Hall of Fame -seremoniassa. Axl ei tuolloin ollut paikalla.