Haastattelu: Lauluja luopumisesta ja vastoinkäymisistä – Kaunis Kuolematon julkaisee syksyllä neljännen albuminsa

22.9.2023 07:00

Erilaisista raskaan musiikin tyyleistä – muun muassa melodisesta doomista ja death metalista – ammentava Kaunis Kuolematon julkaisee Mielenvalta-levyn 13. lokakuuta. Kyseessä on yhtyeen neljäs studioalbumi, ja se seuraa vuonna 2020 ilmestynyttä Syttyköön toinen aurinko -pitkäsoittoa.

– Koen uuden levyn olevan edellistä hieman rauhallisempi kokonaisuus, mutta toki raskasta poljentoakin löytyy. Meillä on ylipäänsä sellainen tapa, että biisit muotoutuvat aika itsestään, tyylisuuntaa sen enempää miettimättä, pohtii kitaristi Mikko Heikkilä.

– Uuden albumin musiikilliseen suuntaukseen vaikuttaa paljon sekin, että tällä kerralla suuri osa sävellyksistä tuli minulta – ensimmäistä kertaa sitten Kylmä kaunis maailma -debyytin (2014). Pari edellistä levyä vierähtivät omalta kohdaltani enemmän lyriikoiden ja laulusovitusten työstämisen äärellä.

Milloin Mielenvalta-kokonaisuuden tekeminen alkoi?

– Pari kappaletta oli jo lähes valmiina edellisen levyn ilmestyessä, ja hiljalleen niitä syntyi lisää. Meidän tapauksessa pitää aina olla deadline, tuntuvat vain junnaavan paikoillaan.

Kerropa hieman yhtyeen sanoituksista.

– Debyyttilevyn aikoihin kuolema – niin sanana kuin aiheenakin – oli vahvasti läsnä. Sen jälkeen mukaan on tullut selvästi valoisampiakin aiheita, nyökkää kitaristi.

– Pohdin usein kaikenlaisia asioita – luopumista, vastoinkäymisiä, itsensä etsimistä ja niin edelleen – ja monet ajatukset kanavoituvat sitten ulos tekstien kautta.

Mielenvalta-albumiin liittyvä juhlakeikka järjestetään Helsingin On The Rocksissa 20. lokakuuta.

– Se on meidän ainoa esiintymisemme loppuvuoden aikana, ja silloin otetaan niin sanotusti ilo irti. Soitetaan uusi levy kokonaisuudessaan ja toki myös vino pino vanhempia biisejä. Eiköhän siitä tule kaunis, kuolematon ja unohtumaton ilta!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/23.

Lisää luettavaa