Helpotusta brexitin kanssa tuskaileville brittiartisteille: lyhyet kiertueet Euroopassa mahdollisia ilman viisumia tai työlupaa – 19 maata mukana sopimuksessa

Myös Suomi on mukana tässä sopimuksessa.

Kun Britannia erosi Euroopan Unionista, monet artistit huolestuivat, että tämä niin kutsuttu brexit hankaloittaa suuresti brittimuusikoiden ja -esiintyjien keikkailua Euroopassa, sillä jokaista maata varten olisi hankittava oma viisumi tai työlupa. Tämä on paitsi äärimmäisen vaivalloista ja aikaa vievää, myös taloudellisesti merkittävä tekijä.

Nyt Britannian digitaali-, kulttuuri- media- ja urheiluministeriö (DCMS) onkin neuvotellut 19 Euroopan maan kanssa sopimuksen, että näissä maissa on mahdollista tehdä lyhyitä kiertueita ilman viisumeja tai työlupia. Suomen lisäksi sopimuksessa ovat mukana Itävalta, Belgia, Tsekki, Tanska, Viro, Ranska, Saksa, Unkari, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Slovakia, Slovenia sekä Ruotsi. Lisäksi alustavia keskusteluja on käyty myös Espanjan, Kroatian, Kreikan, Portugalin, Bulgarian, Romanian, Maltan ja Kyproksen kanssa.

”Tiedostamme, että kiertämiseen liittyy yhä haasteita ja jatkamme tiivistä yhteistyötä alan kanssa. Haluamme varmistaa, että kun koronarajoitukset puretaan, kiertueet voivat taas jatkua ja meidän luovat ja kulttuurisesti merkittävät taiteilijamme pääsevät matkustamaan laajalti toteuttamaan itseään, kasvattamaan yleisöään ja näyttämään maailmalle parasta brittiläistä luovuutta”, DCMS:n tiedotteessa todetaan.