Helsingin Levypuristamossa tehtiin juuri ensimmäinen Suomessa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun – Toimitusketju lähes täysin kotimainen

Jesse-yhtyeen Descend-albumi sai kunnian olla tämä ensimmäinen vinyylilevy.
15.2.2023 14:46

CD-levyjen myötä vinyylilevyjen valmistaminen loppui Suomessa 1995 Finnvoxin levypuristamon lopetettua toimintansa. Vinyylilevyjen kysyntä on kuitenkin lähtenyt viime vuosina uuteen nousuun ja kysyntä on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että harvassa olevien vinyylitehtaiden jonot ovat venähtäneet pahimmillaan useiden kuukausien mittaisiksi.

Helpotusta tilanteeseen tuo viime syksynä toimitilat Kyläsaaresta löytänyt Helsingin Levypuristamo, jossa on nyt saatu valmiiksi ensimmäinen Suomessa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun. Kyseinen kunnia meni Jesse-yhtyeen Descend-albumille, joka tulee kauppoihin 27. huhtikuuta.

”Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään”, Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen kommentoi.

Äänilevyjen toimitusketju on lähes täysin kotimainen. Valmistus alkaa kaivertamalla musiikki lakkalevylle ja kaivertamista tekee Puristamon asiakkaille Kuhmoisissa toimiva Virtalähde Mastering sekä helsinkiläinen Timmion Cutting, joka kaiversi Jesse-yhtyeen albumin. Kannet valmistaa Lempäälässä toimiva Kasematic ja etiketit painaa espoolainen Hannun Tasapaino. Ainoastaan levyjen raaka-aineena käytettävä PVC-muovi hankitaan ulkomailta, koska sille ei ole kotimaista toimittajaa. Puristamo pyrkii lisäksi hiilineutraaliin tuotantoon.

”Käytämme fossiilivapaata sähköä ja kotimaista biokaasua. Tässä touhussa kuluu valtavasti energiaa, mutta ensi vuoden alusta alkaen kierrätämme sen Helsingin kaukolämpöverkkoon. Testaamme myös biomateriaaleja perinteisen PVC-muovin vaihtoehdoksi”, Pitkänen kertoi Soundille viime marraskuussa.

Lisää luettavaa