HS: Rautalankayhtye The Soundsin kitaristi Henrik Granö, 74, on kuollut

Granö ja The Sounds oli rautalankamusiikin pioneereja Suomessa.
25.6.2021 11:06

Kotimaisen rautalankamusiikin pioneeriyhtye The Soundsin soolokitaristi Henrik Granö (kuvassa oikeassa laidassa) menehtyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä 74-vuotiaana, uutisoi Helsingin Sanomat. Asian on Helsingin Sanomille vahvistanut The Sounds -yhtyeen basisti Peter Ekman.

The Soundsia kutsutaan usein merkittävimmäksi suomalaiseksi rautalankayhtyeeksi. Yhtye perustettiin keväällä 1962 ja sen alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Granö, Ekman, komppikitaristi Bobi Söderblom ja rumpali Johnny Liebkind. Yhtyeen tunnetuin kappale on tammikuussa 1963 levytetty Emma, joka oli myös yhtyeen esikoissingle. Emma/Manschurian Beat -singlen julkaisun aikaan Granö oli vasta 15-vuotias.

Yhtyeessä tapahtui runsaasti kokoonpanomuutoksia, joista ensimmäinen koettiin jo syksyllä 1963 Söderblomin jätettyä yhtyeen. Yhtyeen riveissä vaikuttivat aikoinaan myös muun muassa Eero ja Jussi Raittinen. Lopulta yhtyeen toiminta hiipui jo 60-luvun puoliväliin tultaessa. Yhtye teki kuitenkin paluun vuonna 2011. Granö jättäytyi uuden tulemisen tehneen yhtyeen riveistä vuonna 2014.

”Henkka erottui muista ajan kitaransoittajista sillä, että hän oli soittanut ensin viulua. Tämä kuului soitossa. Hän fraseerasi ja osasi venyttää ääniä. Hän teki kaiken hyvällä maulla ja tämän lisäksi oli erittäin taidokas teknisesti. Hänen sormensa kulkivat raketin vauhdilla otelaudassa. Oli koko tämän bändin suuri onni, että saimme näin kivan kaverin ja hyvän muusikon meidän riveihimme”, Ekman sanoo Helsingin Sanomissa.

Lisää luettavaa