Sooloartisti Ilkka Vainiolta esikoisalbumi: ”Sana on pikkuhiljaa levinnyt”

Legendaarisen kynäniekan kokopitkältä löytyy kunnianosoituksia niin isälle kuin ystävillekin.

Ilkka "Ile" Vainio. Kuva: Juha Metso

Muun muassa Kari Tapiolle, Paula Koivuniemelle ja Nylon Beatille ikivihreitä lauluntekstejä vuosien varrella rustannut lyyrikko-musiikkikustantaja-moniottelija Ilkka ”Ile” Vainio julkaisi tänään (8.7.) kautta aikain ensimmäisen pitkäsoittonsa sooloartistina.

Mies valottaa Villi pyhäpoika -nimellä kulkevan kiekon taustoja näin:

– Vuosikymmeniä olen tehnyt lauluja muille, mutta samalla myös esiintynyt itse lukuisissa juhlissa. Sana on pikkuhiljaa levinnyt ja ihmiset halunneet kuulla lisää esityksiäni. Lopullinen rohkaistuminen sooloalbumin julkaisuun tuli Timo Kiiskisen kanssa tekemäni Ystävän risti -laulun myötä. Kappale on soinut noin sadassa kirkossa ja tuhannessa kapakassa, ja partio vaati tulkintojani lisää.

Ystävän ristin sanoma pohjaa Vainion ja vuonna 2010 menehtyneen Kari Tapion väliseen keskinäiseen siteeseen. Kaikkiaan 15 huippumuusikon tulituella toteutetulta Vainio-soololta löytyy myös yhdessä K. Tapion pojan Jani Jalkasen kanssa tulkittu Toiset on luotuja kulkemaan. Kyseessä siis juurikin Vainion Juha-isän suomeksi sanoittama versio Frederick Loewen vuoden 1951 Wand’rin’ Star -sävellyksestä, johon aiemmin olemme törmänneet esimerkiksi Sielun Veljien L’amourha-pitkästoitolla (1985).

Villiin pyhäpoikaan pääset tutustumaan tästä: