Ilouutisia Kingston Wallin ystäville: klassinen albumitrilogia julkaistaan entistä ehompana versiona

17.1.2023 09:00

Tänä ja ensi vuonna on luvassa pakollista tarkastettavaa kaikille Kingston Wallin ystäville. Orkesterin maineikas albumitrilogia I (1992), II (1993) ja Tri-Logy (1994) nimittäin julkaistaan uusiksi miksattuna ja masteroituna versiona. Lisäksi on tiedossa livemateriaalia vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueelta, ja sehän oli vallan kova rundi se.

Uudelleen miksatut albumit julkaistaan noin puolen vuoden välein toisistaan. Ensimmäisenä on vuorossa maalis–huhtikuussa 2023 ilmestyvä I-albumi. II ilmestyy syksyllä 2023, ja keväällä 2024 on sitten vuorossa Tri-Logy.

Uusista miksauksista vastaa Kingston Wallin livemiksaajana toiminut Robert Palomäki, joka oli mukana myös II– ja Tri-Logy -albumien äänityksissä. Palomäen johtoajatuksena on ollut tiedotteen mukaan kunnioittaa mahdollisimman paljon alkuperäistä – tehdä ikään kuin kaikki ihan samoin, mutta paremmin.

”Kingston Wallin levyt on tehty aikoinaan todella nopeasti. Äänitykseen oli saatettu varata vielä ihan hyvinkin aikaa, mutta miksaukset tehtiin parissa viikonlopussa”, Palomäki kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

”Kun kuulin The Beatlesin uudelleen miksatut albumit, tajusin että haluan tehdä saman Kingston Wallille. Levyt olisi miksattava uudelleen, koska jälleen yksi uudelleen masterointi ei toisi lopputulokseen merkittävää parannusta. Halusin, että alkuperäinen estetiikka säilyisi, mutta 1990-luvun alun tekniset ja aikapulan aiheuttamat rajoitukset saataisiin poistettua. Niin että lopputulos olisi tavallaan täysin sama mutta parempi.”

Urakka ei ilmeisest ollut helppo. Tiedote kertoo, että pelkästään ykköslevyn alkuperäisten analoginauhojen restaurointiin ja materiaalin miksaamiseen kului puoli vuotta aikaa. Nauhat olivat heikossa kunnossa, raitoja puuttui ja välistä kuului jopa samoille nauhoille aiemmin äänitettyjen levyjen musiikkia.

”Olen aikoinaan viettänyt Petri Wallin kanssa lukuisia viikkoja Kingston Wallin musiikin parissa sekä äänittäjän että miksaajan ominaisuudessa. Tuo historia antoi minulle kaikupohjaa ymmärtää Kingston Wallin estetiikkaa, joka toimi minulle johtoajatuksena tässä työssä. Sen pohjalta vedin rajan siihen, mitä voi ja ei voi tehdä. Kaikki mikä oli minusta Kingstonia, sen voi tehdä. Se mikä ei ole, jäi tekemättä, vaikka ratkaisu olisi ollut teknisesti parempi”, Robert kuvailee miksausfilosofiaansa.

Sami Kuoppamäki ja Jukka Jylli vakuuttavat samassa yhteydessä olevansa tyytyväisiä lopputulokseen.

”Albumien äänityksissä ja tuotannossa keskittyimme aikoinaan musiikillisiin tapahtumiin, eivätkä teknisen puolen jutut olleet jarruna tekemiselle. Silloiset äänipuolen studio-osaajat tekivät mainiota jälkeä hetkessä, mutta nykyään on ajan ja ajatuksen voimin mahdollista edetä asioissa vielä syvemmälle”, Kuoppamäki kertoo. ”Vapauttavaa kuulla vanhat tutut biisit sellaisina kuin ne studiosta muistaa, tekemisen meininki läsnä kirkkaasti ja täysillä.”

”Ykköslevyn uusi miksaus karistaa loputkin ysärit punteistaan. Se on selkeä ja ajaton. Kuuntele vaikka”, Jylli puolestaan tuumaa.

Ensi alkuun on tammikuussa luvassa Kimmo Aroluoman kirjoittama Kingston Wallin perintö -kirja, jossa käsitellään muun muassa yhtyeen levyjen saloja. Teoksessa myös avataan uusien miksausten syntyä.

Lisää luettavaa