Iron Maiden -kepittäjä kertoo pitäneensä kolmen kitaristin kokoonpanoa arveluttavana – ”Steve Harrisilla on älyttömiä ideoita”

Iron Maiden -kitaristi Adrian Smith jutusteli Talk Is Jericho -podcastin haastattelussa liittymisestään takaisin brittihevin legendan riveihin vuosituhannen vaihteessa.

20 vuotta sitten paluun tehneeltä mieheltä kyseltiin muun muassa sitä, tulevatko yhtyekumppanit nykyisin paremmin toimeen toistensa kanssa.

”Kyllä. Kun tulet vanhemmaksi ja viisaammaksi, sinusta tulee tietoisempi muista ihmisistä ja siitä, miten tunnet eri asioita”, Smith pohdiskelee. ”Se on luonnollinen juttu, joten tekemisissämme on nykyään hieman enemmän kompromisseja.

Meillä on paljon selkeämpi ajatus siitä, mitä olemme tekemässä, erityisesti oltuani yhdeksän vuotta sivussa bändistä, joten näen asiat ulkopuolisen silmin. Kasarilla taas meno oli vain albumi-kiertue-albumi-kiertuetta, eikä bändin ulkopuolella ollut elämää, joten perspektiivin saaminen oli vaikeaa.”

Mies muisteli myös sitä, kuinka liittyi Dickinsonin kanssa ”pakettiratkaisuna” takaisin Maidenin riveihin.

”Bruce otti minuun yhteyttä 90-luvun puolivälissä, kun hän oli kirjoittanut joitain biisejä ensimmäiselle levylleen – se ei ollut hänen ensimmäinen soololevynsä, vaan Accidentin [of Birth] aikoihin. Pidin kovasti siitä mitä he tekivät, ja tarjosin muutaman biisin ja niin se jatkui niin seuraavat kolme, neljä, viisi vuotta.

Sitten he halusivat Brucen takaisin kun Blaze [Bayley] oli saanut potkut. Soitin Brucen kanssa, joten ilmassa leijui minunkin paluuni ja ajattelin, että ’Ehkä teen yhden rundin tai tulen kotiin setin jälkeen.’

Jos olisit kysynyt minulta kymmenen vuotta aikaisemmin, olisin varmaankin sanonut, etten tekisi sitä koskaan. Mutta asiat muuttuvat – kun tulet vanhemmaksi, tulet myös viisaammaksi. Ajattelin, että olisi hienoa saattaa ympyrä päätökseen. Stevellä [Harris] on älyttömiä ideoita, joiden ei ensin uskoisi toimivan. Niinpä hän ehdotti jätkille, että ’Miksi emme käyttäisi kolmea kitaristia?’

Liityin sitten remmiin ja matkustimme Portugaliin kirjoittamaan biisejä, ja minulla oli Wicker Man -kappale valmiina, soitin sitä ja lähdimme siitä liikkeelle. Sen jälkeen emme olekaan paljon taaksepäin katselleet.”

Kuinka kolme kitaristia sitten oikein jakavat soittovelvollisuudet sujuvasti keskenään?

”Sanotaan nyt vaikka näin: Jos bändissä olisi kolme Yngwie Malmsteenia tai Ritchie Blackmorea, homma olisi ohi viidessä minuutissa. Mutta koska Dave [Murray] on yksi vanhimmista ystävistäni – olemme työskennelleet yhdessä vuosia – ja Janick [Gers] on lutunen jätkä… Täytyy kuitenkin sanoa, että Janick ei ollut muuttamassa osuuksiaan, hän on hyvin järkähtämätön tavoissaan, joten minä aloin katsella vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita.”