Iso vastoinkäyminen Panteralle: keikat Saksan jättifestareilla peruttiin rasismi- ja natsisyytösten vuoksi

Will Ireland / Future / Shutterstock / AOP

Mikäli Phil Anselmon ”white power” -hölmöily vuonna 2016 oli pelkkä humalainen vitsi, kuten laulaja on tilannetta selvittänyt, niin tätä vitsiä mies on saanut katua katkerasti moneen otteeseen. Natsileima on seurannut Anselmoa tuosta Dimebash-tapahtumassa heilautetusta natsitervehdyksestä asti, ja nyt Blabbermouth kertoo, että Saksan jättimäiset Rock im Park- ja Rock am Ring -festivaalit ovat poistaneet Panteran esiintyjälistaltaan. Noiden tapahtumien painoarvo ja keikkapalkkio ovat jo sitä luokkaa, että yhtyettä saletisti ottaa päähän, ja tämä jättää tietysti ilmaan epävarmuutta: seuraavatko muut Panteran kiinnittäneet tapahtumat Saksan esimerkkiä?

Samaan festivaaliperheeseen kuuluvat Rock am Ring ja Rock im Park tiedottivat päätöksestään identtisillä viesteillä Twitterissä. ”Pantera-yhtye ei esiinny Rock im Parkissa ja Rock am Ring 2023 -tapahtumassa ilmoitetun mukaisesti”, lyhyessä tiedoksiannossa lukee.

Päätökseen on vaikuttanut yleisön puolelta tullut paine, ja Saksan vihreän puolueen edustajat ovat arvostelleet Panteran läsnäoloa tapahtumissa. Rock im Park juhlitaan Nürnbergissä, ja vihreät ovat esittäneet Nürnbergin kaupunginvaltuustossa kipakkaa kritiikkiä Anselmon toilailujen vuoksi. Oman mausteensa soppaan aiheuttaa tietysti Nürnbergin historia, kun kaupungissa nähtiin aikanaan runsaasti natsipuolueen propagandatapahtumia.

Natsileima on tietysti Saksassa erityisen raskauttava asia, kun maa tekee edelleen tiliä vanhojen kauheuksien kanssa. Seuraavaksi odotetaan, vaikuttaako tämä veto mitenkään muiden maiden innokkuuteen ottaa nykymuotoinen Pantera vastaan. Suomessa yhtye on tarkoitus nähdä Hyvinkään Rockfestissä 8. kesäkuuta.