Joko-tai -haastattelussa Jake Bugg: ”En halua valita, ei minun tarvitse!”

11.2.2014 15:19

Jake Bugg on saavuttanut kahdella vuosikymmenten taakse kurkottavalla folk-albumilla kotimaassaan Britanniassa jo erittäin kunnioitettavaa menestystä. On tullut platinaa ja palkintoja. Nyt nuoresta miehestä yritetään tehdä tähteä myös muualla maailmassa.

Siksipä Jake soitteli jutun toivossa tänne Soundinkin toimistoon. Mikäpä siinä. Päätimme tehdä 19-vuotiaalle Jakelle sarjan joko-tai -kysymyksiä.

Olisihan se voinut paremminkin mennä.

En halua valita, ei minun tarvitse.

Moikka Jake! Sopiiko, että kyselen sinulta sarjan nopeita kysymyksiä? Valitset aina jomman kumman vaihtoehdon ja perustelet halutessasi.

– Ok, anna palaa.

Dylan vai Donovan?

– En pysty sanomaan… he ovat niin erilaisia. En halua valita, ei minun tarvitse.

The Beatles vai The Rolling Stones?

– Ei voi vastata tähänkään. Miksi minun pitäisi valita? Ymmärtäisin kysymyksen jos olisin elänyt 60-luvulla, mutta nyt nautin molemmista yhtä lailla.

No, otetaan tuoreempi esimerkki. The Libertines vai Arctic Monkeys?

– Jälleen, vaikea valita. Jos puhutaan koko tuotannosta niin Arctic Monkeys, mutta pidän kyllä monista Libertinesinkin biiseistä.

Jälleen, vaikea valita.

NME vai Pitchfork?

– Heh, melko ristiriitainen kysymys tämäkin. NME kirjoittaa paljon sellaisista asioista, millä ei ole mitään väliä. Twitter-feedini täyttyy heidän tyhmistä otsikoistaan. Mutta toisaalta, en ole koskaan lukenut Pitchforkia.

Akustinen kitara vai sähkökitara?

– Ne ovat kaksi ihan eri asiaa. Pidän paljon molemmista, sekä Jimi Hendrixin soitosta että toisaalta jostain espanjalaistyylisestä kitarasta. Sävellän yleensä akustisella, mutta bändiharjoituksissa tykkään soittaa sähkökitaraa.

Molli- vai duurisointu?

– Henkilökohtaisesti valitsen mollin, mutta paljon hyvää musiikkia on tehty duurissa. Seiskasointu on äärimmäisen tärkeä.

Melodia vai sanat?

– Eihän niitä voi erottaa. Minulle melodia tulee ensin, mutta hyvässä biisissä on oltava hyvät sanat.

Ne ovat kaksi ihan eri asiaa. Pidän paljon molemmista.

Cd vai vinyyli?

– Vinyyli, ehdottomasti. Käytän streamausta apuna kun etsin uutta musiikkia, mutta hyväksi havaitsemani ostan vinyylinä. Ja myös omien vinyylieni mukana tulee aina digilatauskoodit.

Labour- vai tory-puolue?

– Kumpikaan ei ole kovin hyvä vaihtoehto. He kaikki valehtelevat. Toivon todella että asiat muuttuvat ja odotan innolla, mitä seuraavat vaalit tuovat tullessaan.

Mel C vai Mel B

– Anteeksi? Ketä he ovat?

Spice Girlsistä.

– Jaa, en minä tiedä. Ehkä äitini osaisi vastata tähän paremmin. Olin hyvin pieni heidän ollessa pinnalla, mutta taisin tykätä Geristä.

Kumpikaan ei ole kovin hyvä vaihtoehto.

Lager vai ale?

– Ehdottomasti lager. Alesta saan paljon pahemman päänsäryn. Kylmä tuoppi Stellaa on suosikkin.

Bisse vai pilvi?

– Ööö… En puhu nyt tietenkään omasta kokemuksestani, mutta sen perusteella mitä olen kuullut, sanoisin että niiden yhdistelmä.

Otetaan loppuun vielä yksi helppo kysymys. Mikä tähän mennessä kirjoittamistasi ja julkaisemistasi lauluista on kaikkein paras?

– Mahdoton kysymys, ne ovat kaikki minulle yhtä tärkeitä. Kohtelen laulujani tasavertaisesti. Mutta yksi laulu, jonka valmistuminen tuntui todella hyvältä on Broken.

Pistetään soimaan.

 

Lisää luettavaa