Jori Sjöroos lähti mukaan Tom Of Finland -musikaaliin – nyt hän kertoo miksi

"Näin 14-vuotiaana Jesus Christ Superstarin ja olen siitä lähtien haaveillut olevani joskus mukana tekemässä musikaalia."
3.3.2016 12:45

Tom of Finland -taiteilijanimellä paremmin tunnettavan kuvataiteilija Touko Laaksosen elämästä valmistellaan Turun Kaupunginteatteriin näytelmäkirjailija Tuomas Parkkisen kirjoittamaa ja sanoittamaa musikaalia, jossa myös entisellä PMMP- ja Magenta Skycode -miehellä, nykyisin ROOXX-nimen takana operoivalla Jori Sjöroosilla on näppinsä pelissä. Sjöroos ja Jussi Vahvaselkä vastaavat musikaalia varten sävelletyistä kappaleista.

”Tom Of Finland on yksi suomen kansainvälisesti eniten levinneistä kansallisaarteista, mikä voi homoutta karsastavasta suomalaisesta ihmisestä tuntua omituiseltakin.”

Jori, miten tulit lähteneeksi tähän mukaan?

Näin 14-vuotiaana Jesus Christ Superstarin ja olen siitä lähtien haaveillut olevani joskus jossain mukana tekemässä musikaalia. Puhetta musikaalin tekemisestä, ja jopa teontynkää on ollut lähivuosina eri ihmisten kanssa, mutta jotenkin ne ovat feidaantuneet. Mikko Kouki kysyi, lähtisinkö mukaan tekemään musikaalia Tom Of Finlandista ja mun oli helppo vastata kyllä.

Millaista materiaalia on luvassa?

Ollaan Jussin kanssa tehty rikas paletti biisejä, tunnelmia ja aihioita pitkälti libreton (musikaalin käsikirjoitus, toim. huom.) pohjalta ja siitä inspiroituneina. Tässä vaiheessa ei ole vielä mitään tietoa, mitkä sävelet noista selviytyy. Tarkoitus olisi, että lopputuloksesta tulisi hauska, koskettava ja voimaannuttava…

Musikaali on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Mitä Touko Laaksosen taide edustaa tai merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

Olen vasta tän projektin myötä uppoutunut enemmän Laaksosen taiteeseen ja elämään. Kiinnostaa moni asia: piirsikö hän itselleen pornoa kiihottuakseen, koska sellaista materiaalia ei ollut silloin juurikaan saatavilla? Tai esimerkiksi: kuinka paljon hän viihtyi fantasiamaailmassaan, varsinkin Suomen sodassa taistelemassa ollessaan? Kiehtovaa on myös, kuinka paljon hänen taiteensa on vaikuttanut maailman homokulttuuriin ja osaan sen muodista. Tom Of Finland on yksi suomen kansainvälisesti eniten levinneistä kansallisaarteista, mikä voi homoutta karsastavasta suomalaisesta ihmisestä tuntua omituiseltakin. Tarinat kertovat, että vuosikymmeniä sitten, kun miehet näkivät Toukon piirustuksia, he tunsivat sisällään ristiriitaa omasta seksuaalisuudestaan kuvien ollessa niin kauniita ja komeita. Itselleni Tom Of Finland edustaa seksuaalisuuden vapautta, hauskuutta, mieskomeutta ja rajojen rikkomista ikään kuin vahingossa ei shokeerausmielessä.

Vuonna 1920 Kaarinassa syntyneen Touko Laaksosen provokatiivisiksikin mielletyt piirrokset lienevät monille tuttuja myös syksyllä 2014 lanseeratuista postimerkeistä:

Tom Of Finland -musikaali kantaesitetään Turun Kaupunginteatterissa tammikuussa 2017.

Lisää luettavaa