Kanadalaisen vaihtoehtorockyhtye The Tragically Hipin laulaja Gord Downie, 53, on kuollut

R.I.P. Gordon Edgar "Gord" Downie 6.2.1964 – 17.10.2017

Gord Downie Ontarion Hillside Festivaleilla 2001
Ryan Merkley, Wikimedia Commons

The Tragically Hip -yhtyeen laulaja-kitaristi Gord Downie menehtyi tiistaina syöpään. Yhtye on vahvistanut suru-uutisen julkaisemalla sosiaalisen median kanavissaan Downien perheen kirjoittaman tiedotteen.

53-vuotiaana menehtyneellä Downiella diagnosoitiin aivosyöpä joulukuussa 2015. Tämä pysyi kuitenkin aktiivisena viimeisiin hetkiinsä saakka: The Tragically Hip julkaisi Man Machine Poem -studioalbumin kesällä 2016 ja yhtye lähti levyn tiimoilta myös kiertueelle. Lisäksi Downien kuudes sooloalbumi Introduce Yerself julkaistaan 27. lokakuuta.

Lukuisia platina- ja timanttilevyrajoja ylittäneitä levyjä myynyt The Tragically Hip perustettiin vuonna 1984 ja se oli erityisen suosittu kotimaassaan. Vaihtoehtorockyhtye on muun muassa pokannut vuosien varrella 16 ”Kanadan Grammyä” eli Juno-palkintoa ja bändin jäsenille myönnettiin tänä vuonna korkein Kanadan kansalaisille myönnettävä Order of Canada -kunniamerkki.

Ontarion Amherstview’ssa 1964 syntynyt Gord Downie muistetaan paitsi muusikkona, aktivistina ja hyväntekeväisyystoimistaan. Downie otti vahvasti osaa muun muassa ympäristöasioihin ja erityisesti vesien suojeluun. Lisäksi Downie teki paljon työtä nuorison ja alkuperäiskansojen hyväksi.

”Gord tapasi sanoa, että hän on elänyt monta elämää. Muusikkona hän eli yli 30 vuotta ja oli onnekas saadessaan viettää suurimman osan siitä ajasta vanhojen koulukaveriensa kanssa. Kotona hän työskenteli yhtä väsymättä ollakseen hyvä isä, poika, veli, aviomies ja ystävä. Kukaan ei työskennellyt elämän jokaisella osa-alueella yhtä kovasti kuin Gord. Ei kukaan”, Downien perhe kirjoittaa julkaisemassaan tiedotteessa.