Keskustelu Radioheadin Israelin-keikan ympärillä jatkuu: Roger Waters vastaa Thom Yorken väitteisiin – ”Eivät anna tilanteesta koko kuvaa”

Thom Yorke kommentoi viime viikolla bändin saamaa avointa kirjettä, jossa Radioheadia kritisoidaan heinäkuulle suunnitellun Tel Aviv -konsertin vuoksi. Useiden muusikoiden allekirjoittamassa kirjeessä Radioheadia pyydettiin harkitsemaan vakavasti konsertin toteutumista paikassa, jossa YK:n mukaan harjoitetaan apartheid-politiikkaa palestiinalaisia kohtaan. Yhtyeen nokkamies vastasi olevansa muun muassa pettynyt kollegoidensa tapaan lähteä ”julkiseen loanheittoon” eikä keskustelemaan asiasta kasvokkain.

”On todella epäkunnioittavaa olettaa, että olemme joko harhaanjohdettuja tai olemme niin vähä-älyisiä, ettemme kykene tekemään näitä päätöksiä itseksemme. Mielestäni se on äärimmäisen holhoavaa. Se on loukkaavaa, enkä vain ymmärrä miksi rock-keikan soittaminen tai yliopistoluennon pitäminen on heille ongelma”, Yorke kommentoi.

Yksi Radioheadille osoitetun avoimen kirjeen allekirjoittaneista muusikoista on Pink Floyd -legenda Roger Waters, joka on nyt vastannut Yorken kommentteihin Rolling Stone -lehden välityksellä. Watersin mukaan Yorken lausunnot ”eivät anna tilanteesta koko kuvaa”; laulaja-basisti sanoo yrittäneensä avata keskusteluyhteyttä Yorkeen ja Radioheadiin ennen avoimen kirjeen julkaisua, mutta kaikki lähestymisyritykset tulkittiin uhkailuksi.

”Lähetin helmikuussa sähköpostin, jossa kerroin huoleni koskien Radioheadin esiintymistä Israelissa. Vierähti muutama tunti ja Thom vastasi, vihaisena. Hän tulkitsi viestini väärin ja koki minun uhkailevan. Joten yritin uudestaan: ’Hei Thom, olen pahoillani. En tarkoittanut hyökätä, halusin vain lähestyä ja kysyä, voimmeko keskustella asiasta’. Mutta en saanut enää vastausta. Hiljaisuutta jatkoi kolme viikkoa, kunnes lähetin pitkän ja vilpittömän viestin, jossa pyysin jälleen Thomia keskustelemaan kanssani”, Waters kirjoittaa.

”Olen tehnyt kaikkeni lähestyäkseni sinua henkilökohtaisesti ja haluaisin edelleen keskustella asiasta.”