Radioheadin Israelin-keikka herätti äläkän kollegoiden keskuudessa – näin arvosteluun vastaa surullinen ja järkyttynyt Thom Yorke

Jokin aika sitten viitisenkymmentä artistia julkaisi Brittisuuruus Radioheadille osoitetun avoimen kirjeen, tarkoituksenaan pyytää yhtyettä harkitsemaan vakavasti ensi kuulle suunniteltua esiintymistään Israelin Tel Avivissa uudelleen. Kirjeen, jonka mukaan ”soittamalla Israelissa esiinnytte paikassa, jossa YK:n mukaan harjoitetaan apartheid-politiikkaa palestiinalaisia kohtaan”, allekirjoittaneiden taiteilijoiden joukosta löytyi muun muassa Roger Watersin, Thurston Mooren ja TV on the Radion Tunde Adebimpen kaltaisia nimiä. Nyt Radiohead-solisti Thom Yorke on ottanut kantaa aiheeseen Rolling Stonelle myöntämässään haastattelussa, eikä mies ole selvästikään kovin tyytyväinen kollegoidensa toimintaan.

”Ollakseni täysin rehellinen, tämä on ollut äärimmäisen järkyttävää. On todella paljon ihmisiä, jotka eivät ole samaa mieltä BDS-liikkeen kanssa – me mukaan lukien. En kannata kulttuurillista pannaa alkuunkaan, kuten eivät J.K. Rowling, Noam Chomsky ja lukemattomat muutkaan.”

”Monet ihmiset joita ihailen [ovat kritisoineet konserttia] , kuten [brittiläinen ohjaaja] Ken Loach, jonka en koskaan olisi uskonut alkavan neuvomaan ketään missä työskennellä tai miten ajatella. Dialogi jota he haluavat on joko mustaa tai valkoista. Se ei haittaa minua. On todella surullista, että he ryhtyivät, meidän kanssamme keskustelemisen sijaan, julkiseen loanheittoon. On todella epäkunnioittavaa olettaa, että olemme joko harhaanjohdettuja tai olemme niin vähä-älyisiä, ettemme kykene tekemään näitä päätöksiä itseksemme. Mielestäni se on äärimmäisen holhoavaa. Se on loukkaavaa, enkä vain ymmärrä miksi rock-keikan soittaminen tai yliopistoluennon pitäminen on heille ongelma.”

Yorke huomauttaa myös, kuinka ikävä tilanne on yhtyeen kitaristi Jonny Greenwoodille, jolla on paljon palestiinalaisia ja israelilaisia ystäviä sekä arabitaustainen vaimo.

”Kuvittele kuinka loukkaavaa tämä on Jonnyä kohtaan. Kuvittele kuinka järkyttävää tämä on ollut. Olettaminen, että me emme tiedä tästä mitään. Apartheid-sanaa heitellään vain ympäriinsä ja kuvitellaan sen riittävän. Se on helvetin outoa. Se on vain täydellistä energian haaskausta. Energian, jota voitaisiin käyttää johonkin positiiviseen.”

”Tämä on ensimmäinen kerta kun puhun tästä asiasta. Osa minusta ei haluaisi sanoa mitään, sillä mikä tahansa mitä sanon, puhaltaa hiilet jälleen liekkeihin. Mutta toisaalta taas, jos haluat että olen rehellinen, niin on todella järkyttävää, että artisit joita kunnioitan eivät usko meidän kykenevän tekemään moraalisia päätöksiä itseksemme kaikkien näiden vuosien jälkeen. He puhuvat meille alentavasti ja olen tyrmistynyt, että he kokevat omaavansa oikeuden tehdä niin.  Se on kummallista.”

Tilanteesta entistäkin kiusallisemman tekee osaltaan se, että Radioheadin luottotuottaja Nigel Godrich tuotti juuri Watersin uusimman sooloalbumin.

”Ajattele miten tämä vaikuttaa minun ja Nigelin väleihin”, Yorke harmittelee. ”Kiitti vain Roger. Tarkoitan, tulemme aina olemaan parhaita ystäviä, mutta helvetti soikoon, oikeasti?”