Kirk Hammett ei uskonut Metallica-klassikon menestysmahdollisuuksiin – menetti Porschensa myyntilukujen paljastuessa

Sami Lommi

Metallica-kitaristi Kirk Hammett ei uskonut lainkaan yhtyeen vuonna 1991 julkaistun nimikkoalbumin hittipotentiaaliin.

Mies oli asian suhteen jopa niin skeptinen, että pani Porschensakin likoon sen puolesta, ettei lätty tulisi myymään tarpeeksi tietyn aikarajan puitteissa. Toisinhan siinä sitten kävi.

Mies jutusteli aiheesta kitaravalmistaja Gibsonin tuoreessa Icons-videosarjan jaksossa.

”Enter Sandman ei koskaan vaikuttanut minusta hitiltä”, Hammett sanoo. ”Mikään noista [Metallica-albumin] kappaleista ei vaikuttanut minusta hiteiltä. Ne olivat mielestäni todella hyviä, ytimekkäitä kappaleita, joissa oli raskaita ja melodisia osuuksia. Kun levy alkoi myydä niin hyvin kuin se teki, en voinut uskoa sitä.”

”Olin jopa lyönyt vetoa kiertuemanagerimme kanssa”, Hammett jatkaa. ”Hän sanoi, että ’Se tulee myymään kuusi miljoonaa kappaletta tähän ja tähän päivämäärään mennessä.’ Minä vastasin, että ’Annan sinulle Porsche 911 Carrerani mikäli noin tapahtuu.’ Ja arvaas mitä? Niin tapahtui. Ja arvaapa vielä mitä? Minun täytyi antaa hänelle Porscheni.”

Hammett antaa reilusti kunniaa kappaleen ja koko levyn menestyksestä tuottaja Bob Rockille.

”Kun kuulin sen ensimmäisen kerran radiosta, olin aivan äimän käkenä”, mies hämmästelee. ”One kuulosti aika hyvältä radiossa ja MTV:llä, vaikka se olikin kompressoitu niin maan perkeleesti, mutta Mustassa albumissa oli jotakin, joka sai jokaisen kappaleen hyppäämään ulos radioaalloilta.”

”Ehkäpä se johtuu rumpujen selkeydestä”, Hammett jatkaa. ”Rummut ovat todella rapeat. En tiedä. Jokainen kappale kuitenkin hyppää ulos radiosta. Soundi on vain niin selkeä ja läsnä. Se on se juttu, johon aina palaan – kuinka hyvältä se kuulostaa radiosta kuultuna.”

Enter Sandman julkaistiin albumin ensimmäisenä singlepoimintana ja siitä on sittemmin muodostunut yksi yhtyeen tunnetuimmista – ellei jopa tunnetuin – kappaleista. Mustanakin albumina tunnettu nimikkoalbumi lukeutuu puolestaan kaikkien aikojen myydyimpiin pitkäsoittoihin.