Kitaravahvistinten maailmasta kuuluu merkittäviä uutisia: legendaarinen Marshall myytiin Ruotsiin

31.3.2023 20:27

Rockin historia on täynnä ikonisia vahvistinmalleja ja niiden valmistajia, mutta tunnetuin kaikista lienee Marshall. Nyt vuonna 1962 Jim Marshallin perustama brittiyhtiö on myyty ruotsalaiselle Zound Industries -yhtiölle.

Zound Industries ja Marshall ovat entuudestaan vanhoja tuttuja. Ruotsalaisyhtiö on valmistanut Marshall-lisenssillä muun muassa kuulokkeita ja bluetooth-kaiuttimia.

”Olemme työskennelleet läheisesti yhdessä viimeiset 12 vuotta”, Zound Industriesin toimitusjohtaja Jeremy de Maillard kommentoi. ”Yhteistyömme jatkuu täysin ennallaan, tosin sillä erolla että olemme nyt yhtä ja samaa yksikköä.”

Marshall valmistaa vahvistimiaan nykyään sekä Englannissa että Vietnamissa.

Marshalliin ovat vuosikymmenien varrella luottaneet muun muassa sellaiset nimet kuin Jimi Hendrix, Eric Clapton, The Whon Pete Townshend, AC/DC:n Angus Young, Eddie Van Halen ja Slash. Ruotsalainen kitaravirtuoosi Yngwie Malmsteen tapaa jopa kerskailla sillä, että lavalla hänen takanaan nököttävä Marshall-seinä näkyy avaruuteen saakka.

Raikuvan Marshallin merkitys säröisemmän soiton kehityksessä toi Jim Marshallille ”The Father of Loud” -lempinimen. Marshall menehtyi vuonna 2012, jonka jälkeen yhtiöstä ovat vastanneet hänen lapsensa. Yrityskaupan jälkeen Marshallin perhe on uuden Marshall Groupin suurin yksittäinen omistaja 24 prosentin osuudellaan.

The Vergen mukaan kauppaan kuuluu myös Marshallin tytäryhtiöt kuten Marshall Records -levy-yhtiö ja Natal Drums.

Lisää luettavaa