Kitaravirtuoosin emulointi ei ole helppoa kitaravirtuoosillekaan – Joe Satriani kertoo Van Halenin soittamisen haastavuudesta

22.12.2023 22:16

Kitaravirtuoosi Joe Satriani jutusteli hiljattain Ultimate Guitarin haastattelussa tulevan kesän kiertueesta Sammy Hagarin, Michael Anthonyn ja Jason Bonhamin kanssa. Rundin on tarkoitus toimia tribuuttina edesmenneelle Eddie Van Halenille, joten luonnollisesti settilistalta lupaillaan löytyvän runsaasti Van Halen -materiaalia.

Juttutuokion aikana Satrianilta kysyttiinkin, onko vastaan tullut kappaleita, jotka mies olisi kokenut erityisen haastavina.

”Suurin juttu on se, että olen viimeiset viisi vuosikymmentä yrittänyt olla ennen kaikkea itseni enkä kopioida ketään”, Satriani vastaa ja lisää, että on tarkoituksella välttänyt soittamasta samalla tavoin kuin joku muu kaikki nämä vuodet.

”Lopulta kuitenkin käy niin että olet pitämässä hauskaa jossain juhlissa ja joku sanoo: ’Hei, voitko soittaa tämän biisin?’ ja sitä tajuaa, että ’minulla ei ole hajuakaan kuinka se soitetaan. Rakastan sitä biisiä. Olen kuullut sen miljoonaan kertaan. En tiedä mitä soittaja oikein tekee.’ Sitten sitä opettelee kappaleen ja tuumaa, että ’ohhoh, tämä on todella outoa. Tuntuu todella kummalliselta tehdä näin.’ Eikä kyse ole soitettavista osista, sillä kuulen kyllä soinnut ja tiedän mitä mikäkin on sen kuullessani. Kyse on ajoituksesta, vibratosta, soittotyylistä. Kun olet tarpeeksi syvällä omissa kuvioissa, on todella vaikea alkaa emuloida jonkun toisen soittotyyliä.”

Satriani sanoo huomanneensa Van Halenin soitossa muutaman erityisen seikan, joiden parissa on riittänyt opeteltavaa.

”Ensinnäkin hän soittaa niin biitin päälle, että tuntuu kuin hän olisi edellä vaikka ei oikeasti olekaan”, Satriani sanoo. ”Se on hämmästyttävää. Ja tajusin omia juttujani kuunnellessani, että tulen mahdollisimman paljon iskujen perässä, sillä soitan melodiaa. Melodiaa soittaessa ei halua olla biitin päällä. Sitä haluaa bändin puskevan edellä ja itse hengailee takana laulajan tyyliin.”

”Vibratomme eivät ole kaukana toisistaan”, Satriani lisää. ”Hän pitelee plektraa [peukalon ja keskisormen välissä], joten hänellä on aina [etusormi] valmiina täppäilemään, mutta minulla ei.”

”Kolmas juttu on, ja puhumme edelleen henkilöstä, joka on uskomaton virtuoosi usealla eri osa-alueella, että Eddiellä oli supertiukka ja äärimmäisen nopea swingi oikeassa kädessään”, Satriani sanoo. ”Muistan kun kuulin sen ensimmäistä kertaa ja tuumin: ’Noh, minun täytyy työstää tuota.’ Sen haltuunotto tulee viemään melko varmasti kolme kuukautta metronomin vieressä kolme varttia päivässä istuen.”

Tältä meno kuulosti kun kokoonpano vieraili Howard Sternin tykönä soittamassa Van Halenia:

Lisää luettavaa