Kongressitalon hyökkäys sai Neil Youngin mietteliääksi – laulaja kommentoi Yhdysvaltain synkkää päivää pitkässä viestissä

EPA-EFE / NILS MEILVANG / AOP

Myös musiikkimaailman edustajat ovat seuranneet äimistyneenä Yhdysvaltain viimeaikaista kuohuntaa. Viisi kuolonuhria vaatinut kongressitalon hyökkäys on kirvoittanut paljon keskustelua, ja myös vanha herra Neil Young kommentoi aihetta verkkosivuillaan. Kovana Trump-kriitikkona tunnettu Young suhtautuu mellakointiin yllättävänkin lempeästi.

”Emme tarvitse tällaista vihaa. Tarvitsemme keskustelua ja ratkaisuja. Tarvitsemme kunnioitusta toistemme vakaumuksia kohtaan”, Young kirjoittaa.

Young mainitsee erikseen muun muassa Tom Morellon aiemmin esille nostaman kaksoisstandardin mellakoitsijoiden kohtelussa. Hän huomauttaa viranomaisten puuttuneen Black Lives Matter -mielenosoituksiin huomattavasti rankemmalla kädellä kuin Trumpin tukijoiden ryntäykseen. Sekin oli Youngille shokki, että jotkut kongressitalon mellakoitsijoista olivat itse poliiseja.

”Oli järkyttävää nähdä, miten Etelävaltioiden lippua heilutettiin istuntosalissa. Kaikki se tuho ja kunnioituksen puute oli karmeaa”, Young kirjoittaa.

”Enimmäkseen kuitenkin säälin näitä ihmisiä. Poliittisista kysymyksistä tehdään sosiaalisen median avulla psykologisia aseita, joilla vahvistetaan vihaa. Se on Donald Trumpin perintö.”

”Minulla on yhä omat vankat näkemykseni. Se ei ole muuttunut. Tunnen kuitenkin myötätuntoa kaikkia heitä kohtaan, joita on manipuloitu ja joiden vakaumusta käytetään poliittisena aseena. Saatan itsekin olla yksi heistä.”

Viestinsä päätteeksi Young peräänkuuluttaa moniäänisempää mediaa ja moittii sosiaaalisen median vaikuttajia ihmisten käännyttämisestä toisiaan vastaan. Toivotaan nyt, ettei tammikuu tuo lisää levottomuuksia, kun Joe Bidenin virkaanastujaisseremonia lähestyy.