’Kuin risteytys filosofia ja Benny Hilliä’ – Cohen-elämäkerran käännös julki lokakuussa

21.9.2014 14:57

Kuten olette jo saattaneet huomata, Leonard Cohen täyttää tänään 80 vuotta. Tapasimme taannoin ensi kertaa suomeksi julkaistavan Cohen-elämäkerran I’m Your Man − Leonard Cohenin elämä kirjoittajan, brittitoimittaja Sylvie Simmonsin.

− Agenttini tarjosi minulle jatkuvalla syötöllä erilaisia kirjaprojekteja, joista en innostunut. Sitten hän kysyi, että mistä haluaisin kirjoittaa. Vastaukseni oli Leonard Cohen, Simmons kertoi kirjaprojektin alkusysäyksestä.

Vuonna 2012 alun perin ilmestyneen kirjan on suomentanut Jouni Jussila. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut läheisessä yhteistyössä laulajan kanssa kahta eri Cohen-nettisivustoa (täällä ja täällä) ylläpitävä Jarkko Arjatsalo. Elämäkerran julkaiseva kustannusyhtiö Sammakko julkaisee myös Leonard Cohenin alun perin vuonna 1956 ilmestyneen esikoisrunokokoelman Vertaikaamme mytologioita.

− Vuonna 2001 Leonard tuli Englantiin promotoimaan Ten New Songs -albumiaan. Haastattelin häntä kolmen päivän ajan Mojo-lehteen. Hän oli lukenut Serge Gainsbourgia käsittelevän kirjani ja kehui sitä vuolaasti. Samaan hengenvetoon hän totesi toivovansa, että joku kirjoittaisi hänestä vastaavanlaisen kirjallisen teoksen. Siitä lähtien asia oli mielessä, Simmons muisteli.

− Tuntuu, että projektin aikana elin hänen päänsä sisällä. Ja se pää on todella, todella outo ja mielenkiintoinen.

”Tuntui, kuin olisin elänyt Leonard Cohenin oudon ja mielenkiintoisen pään sisällä.”                                                                            – Sylvie Simmons

I’m Your Man − Leonard Cohenin elämä perustuu Simmonsin Cohenin itsensä sekä hänen lähipiirinsä kanssa käytyihin keskusteluihin. Simmons käy läpi kirjassa Cohenin elämänvaiheet syntymästä tähän päivään ja taustoittaa niin huumekatkuiset masennuskaudet kuin ikimuistoiset kiertueet, Cohenin hengellisen valaistumisen ja rakkaussuhteet.

− Leonard liikkuu jatkuvasti. Hän muuttaa asuinpaikkaansakin, kyllä, mutta myös esimerkiksi hänen henkinen elämänsä ja rakkauselämänsä tuntuvat muuttavan. Pääsin projektin aikana tapaamaan 99 prosenttia niistä ihmisistä, keitä halusin haastatella elämäkertaan. Tätä kautta sain varmistuksen, että nyt puhutaan totta. Jos olisin haastatellut pelkästään Leonardia, en olisi saanut selville koko totuutta, tai edes niin paljon, kuin projektin myötä sain.

Elämäkerta päätyi myös Simmonsin uniin.

− Välillä olin varma, että olen unohtanut jonkin oleellisen asian kirjasta, mutta sitten tajusin nähneeni asiasta unta. Leonardin kanssa on erittäin hauskaa viettää aikaa. Hän on kuin risteytys vakavaa filosofia ja Benny Hilliä. Hurmaava mies. Juuri kenelläkään ei ollut hänestä pahaa sanottavaa.

− Leonard sai minut useamman kerran punastumaan vitsailullaan. Hän luotti minuun täysin, eikä halunnut edes oikolukea kirjaa. Hänen suurin toiveensa oli, etten kirjoittaisi kirjaa pyhästä Leonardista. Hän ei tosiaan ole pyhimys.

”Leonard ei tosiaan ole pyhimys.”                                                                            – Sylvie Simmons

Ukulelea soittava Sylvie Simmons kertoo yllättyneensä kirjaprojektin aikana muutamista asioista.

− Se yllätti, että Leonard osaa soittaa niin hyvin ukulelea. Keskustelimme ukulelesta ja sen soittamisesta pitkät pätkät, mutta emme päätyneet kuitenkaan jammailemaan. Myös se oli yllättävää, että hän puhui niin avoimesti lapsuudestaan.

− Yhdysvaltojen kustantajani vihasi elämäkertaa. Hän halusi, että siitä olisi muutettu vaikka mitä, mutta en suostunut siihen. Kirjasta tuli bestseller, joten en mennyt ainakaan aivan täysin metsään, vuosikymmenien ajan vuotta musiikista kirjoittanut Simmons kertoi.

Sylvie Simmonsin kirjoittama Leonard Cohen -elämäkerta, I’m Your Man − Leonard Cohenin elämä, ilmestyy lokakuussa.


(Sylvie Simmons -kuva: Visa Högmander)

Lisää luettavaa