Kun Aavikko soittaa, silloin tanssitaan – Tomi Leppänen nimeää uuden levyn avainbiisit

17.11.2023 07:30

Vuodesta 1995 toiminut elektronisen musiikin pioneeri Aavikko on palannut uuden musiikin äärelle: julki on yhtyeen seitsemäs pitkäsoitto Sound Of Muysic.

– Uuden levyn valmistelu alkoi heti Monopolyn (2019) jälkeen. Huomasimme iloksemme, että Aavikon keikoilla käy edelleen tanssimisesta innostuvaa yleisöä, ja pidimme tämän mielessä prosessin aikana. Albumin tekeminen eteni hitaasti ja orgaanisesti, ja lopulta iso osa suunnitelluista kappaleista ei päätynyt levylle… ainakaan alkuperäisessä muodossaan, kertoo rumpali Tomi Leppänen.

Millaisena Aavikko-albumina Sound Of Muysic näyttäytyy itsellesi?

– Pitkälti samanlaisena kuin mikä tahansa aiempikin, mutta toki jokainen levymme esittelee ”syntetisaattorifantasioitamme” hieman eri tavalla, sanoo rumpali.

– Biisit rakentuvat niin, että yhdistelemme erilaisia vaikutteita elektronisen musiikin historiasta sekä nykyhetkestä, ja sekoitamme niitä klassiseen ”rytmi, melodia ja harmonia” -kolminaisuuteen. Kunkin levytysprosessin aikana myös opimme uusia asioita niin säveltämisestä kuin tuottamisestakin, ja lopputulos on yleensä jotain muuta kuin alussa suunnittelimme.

Mitkä ovat Sound Of Muysicin avainbiisejä?

– Ainakin Space Disco Muysic, jossa vierailee suuresti arvostamamme Nicole Willis. Toinen kiinnostava kollaboraatio löytyy kappaleesta Muysic Non Stop, jossa ääneen pääsee yhteistyökumppanimme, tuottaja-artisti Mark Gergis, Leppänen kertoo.

– Vastakohtana näille ”helpommille biiseille” voisi mainita Muyseum-mestariteoksen, joka läpisävellettyine klassisine midiarpeggioineen aiheuttaa varmasti levottomuutta kuulijassa.

Uuden levyn avauskappale on nimeltään We Play – You Dance. Se on Aavikon pitkään käyttämä slogan, mutta viimein se on myös biisin otsikko.

– Kyse on lupauksesta kuulijalle, ja halusimme tehdä lupauksen heti ensimmäiseksi. Samalla lausahdus muistuttaa sekä vanhoja että uusia kuulijoitamme siitä, mistä Aavikossa on pohjimmiltaan kysymys.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/23.

Lisää luettavaa