Lapin Kansa: Läjä Äijälä nappasi murskavoiton vuosisadan lappilainen -äänestyksessä

Läjä Äijälä.
Timo Isoaho

Suomalaiset äänestivät Läjä Äijälän vuosisadan lappilaiseksi. Soundi onnittelee voittajaa!

Hardcore punkin elävä legenda Läjä Äijälä nappasi itselleen murskavoiton Lapin Kansa -maakuntalehden vuosisadan lappilainen -äänestyksessä yli 40 prosentin äänisaaliilla. Edes Antti Tuisku ei pärjännyt Läjän edessä, vaan rovaniemeläinen jäi äänestyksessä toiseksi.

Läjä Äijälä otti nimityksen vastaan yllättyneenä ja vaatimattomasti.

–Onhan tämä yllättävää. Eipä näistä näköjään koskaan tiedä. Mietin, että mitäs minä tässä listassa teen. Ajattelin, että kyllä se Antti Tuisku kuitenkin voittaa, sillä on enemmän faneja, Äijälä kommentoi Lapin Kansan haastattelussa.

Terveet Kädet perustettiin Torniossa 1970–1980-lukujen vaihteessa ja Läjän johtamaa poppoota on tituleerattu monessa otteessa Suomen ensimmäiseksi hardcore punk -bändiksi. Terveet Kädet nautti kulttisuosiota jo ensimmäisen levynsä aikoihin ja Tornion kevään ilosanoma levisi tapetrading-piirien kautta yllättäviin maailmankolkkiin.

Terveet Kädet -faneista merkittävimmäksi voidaan lukea Sepulturan, Soulflyn ja Cavalera Conspiracyn Max Cavalera, joka on monessa yhteydessä hehkuttanut TK:n musiikkia. Cavalera Conspiracy vieraili lähes tarkalleen vuosi sitten Hämeenlinnassa ja tuolloin Läjän vierailu brasialaisten keikalla sai Maxin innostumaan niin kuin paraskin fanipoika ikään.

Terveet Kädet paahtoi menemään aina vuoden 2015 loppuun saakka, kunnes bändi ilmoitti maaliskuussa 2016 pistävänsä pillit pussiin tyylin mukaisella ”terveet kadet 1980-2015…kiitäm/thanx” -Facebook-päivityksellä. Läjä ei kuitenkaan pysähtynyt, vaan nousi TK:n tuhkista 75-prosenttisesti vanhan yhtyeensä jäsenistä koostuvalla Lapin Helvetillä.

Eikä Äijälän lahjakkuus rajoitu vain hardcore ja proto-thrashin alalle, sillä kuvataiteilija-Läjän käsistä on syntynyt kansitaidetta niin TK:lle, muille omille projekteilleen kuin myös CMX:lle.

Soundi onnittelee Läjää lämpimästi ja toivottaa alkaneen joulukuun myötä ääretöntä joulua voittajalle sekä lukijoille!