Laulaja ja näyttelijä Olivia Newton-John, 73, on kuollut

Olivia Newton-John vuonna 2018.
EPA-EFE / DANIEL POCKETT / ALL OVER PRESS

Grammy-palkittu Newton-John muistetaan erityisesti roolistaan Grease-musikaalielokuvassa.

Laulajana ja näyttelijänä tunnetuksi tullut Olivia Newton-John menehtyi 8. elokuuta kotonaan Kaliforniassa. Suru-uutisen on vahvistanut tämän puoliso John Easterling laulaja-näyttelijän Facebook-sivuilla julkaistulla tiedotteella. Pitkään rintasyöpää sairastanut Newton-John oli kuollessaan 73-vuotias.

Englannin Cambridgessä 26. syyskuuta 1948 syntynyt Newton-John aloitti laulamisen jo nuorena ja perusti ensimmäisen lauluyhtyeensä 14-vuotiaana Australian Melbournessa, jonne hänen perheensä oli muuttanut Olivian ollessa kuusivuotias. Hän esiintyi nuorena monissa australialaisissa tv-ohjelmissa ja muun muassa voitti Sing, Sing, Sing -talenttikilpailun, jonka kautta tämä päätyi takaisin Isoon-Britanniaan.

Olivia julkaisi ensimmäisen singlensä Till You Say You’ll Be Mine vuonna 1966. Hän keikkaili ympäri Eurooppaa Pat Carrollin kanssa muodostetun Pat and Olivia -duon kanssa ja oli mukana tuottaja Don Kirshnerin kokoamassa Toomorrow-yhtyeessä, joka teki vuonna 1970 saman nimisen scifi-elokuvan ja soundtrackin. Projekti ei kuitenkaan ollut menestys ja Olivia jatkoi uraansa soolona julkaisten ensimmäisen albuminsa If Not for You vuonna 1971.

Olivian ura lähti rakettimaiseen nousuun tämän näyteltyä John Travoltan rinnalla pääroolia Grease-musikaalin filmatisoinnissa vuonna 1978. Elokuvasta tuli suuri menestys ja sen soundtrack pysyi 12 viikkoa putkeen listaykkösenä poikien menestyssinglet You’re The One That I Want sekä Summer Nights. Greasen myötä myös Olivian laulajanura lähti nousuun ja elokuvan jälkeen julkaistusta Physical-albumista (1981) tuli laulajan menestynein sooloalbumi.

Vuonna 1992 Newton-Johnilla diagnosoitiin rintasyöpä, minkä vuoksi hän vetäytyi hetkeksi laulu-uraltaan ja hänestä tuli rintasyöpäpotilaiden puolestapuhuja. Syövästä toivuttuaan hän jatkoi sekä hyväntekeväisyyden että musiikin parissa tehden myöhemmin urallaan myös muutamia harvoja näyttelijäntöitä pääasiassa tv:n puolella. Olivian syöpä uusiutui vuonna 2013 ja vielä kolmannen kerran 2017. Tässä vaiheessa syöpä oli edennyt jo levinneisyysasteelle neljä.

Olivia Newton-John julkaisi urallaan 26 sooloalbumia (useat joululevyt mukaan luettuna) ja hänen tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat jo mainittujen Grease-kappaleiden lisäksi Physical (joka muistetaan erityisesti musiikkivideostaan), Electric Light Orchestran kanssa tehty Xanadu samannimisestä elokuvasta (jossa Newton-John myös näytteli), If Not for You, Banks of the Ohio ja I Honestly Love You. Hän voitti urallaan neljä Grammy-palkintoa sekä lukuisia American Music Awards -palkintoja. Hän sai myös lukuisia tunnustuksia hyväntekeväisyystyöstään.

Olivia Newton-John edusti Iso-Britanniaa Euroviisuissa vuonna 1974 kappaleella Long Live Love sijoittuen jaetulle neljännelle sijalle Luxemburgin ja Monacon kanssa. Viisut voitti Abba Waterloo-kappaleella. Suomea kyseisenä vuotena edusti Carita Keep Me Warm -kappaleella, joka sijoittui kolmanneksitoista.