Lentäviä kummajaisia ja raunioituneita rakennuksia – Stam1na uuden albumin kimpussa

Kuva: Timo Isoaho

Lemin Taipaleen kylällä sijaitsevan riistamajan sisuksista kuuluu melkoista mekkalaa. Karhut ja sudet ovat takuulla pysyneet loitolla näiltä seuduilta viime aikoina, sillä paikallinen metalliylpeys Stam1na on treenannut täällä aamusta iltaan jo useamman päivän ajan. Soundin saapuessa paikalle elokuun loppupuolella työn alla ovat vähintäänkin kunnianhimoisilta teoksilta jo tässä vaiheessa kuulostavat Elokuutio ja Pala palalta.

Tiiviin keikkavuotensa Lutakko liekeissä -tapahtuman pääesiintyjänä päättänyt Stam1na vetäytyy lehmolaisen SF Sound -studion uumeniin lokakuussa. Lemiläisyhtyeen seitsemännen pitkäsoiton, työnimeltään A, taltiointia saapuu valvomaan Stam1na-tuottajaksi palaava Janne Joutsenniemi – muun muassa Stonesta, Suburban Tribesta ja Herra Ylppö & Ihmisistä tuttu herrasmies. Tulevan Stam1na-kiekon miksaamisen puolestaan hoitaa ruotsalaiskaveri nimeltään Jens Bogren, joka on tehnyt niin sanotusti selvää jälkeä esimerkiksi Amorphisin ja Mokoman viimeisimpien levyjen kohdalla.

– Työstimme jo vuoden 2014 aikana suorastaan ennennäkemättömän läjän uusia aihioita. Sitten eräänä päivänä viime keväänä kokoonnuimme saunomaan ja tutkiskelemaan demoja, joita taisi olla kaikkiaan 21. Joku hullu ehdotti jopa tuplalevyä, mutta se keskustelu ei edennyt maaliin asti, laulajakitaristi Antti Hyyrynen kertoo.

– Valitsimme jatkoon kuusitoista kehityskelpoisinta kappaletta ja ryhdyimme miettimään yhteistyökumppania. Joutsenniemi tuli saman tien mieleen, sillä Raja-levyn (2008) tekemisestä jäi hyvä fiilis. Jannellahan on äärimmäisen tarkka korva ja huumorintajummekin osuvat yksiin. Valinta oli siis yhtyeen puolelta varsin helppo ja onneksi ehdotus kelpasi ”Jouskarillekin”.

– Sakara-levymoguli Tuomo Saikkonen kyseli alkuvuodesta salaperäisesti, että kiinnostaisiko vielä tuottajan hommat, sillä joku nouseva lemiläisjoukkio oli maininnut nimeni seuraavan levyn juonia punoessaan. No, harkittuani asiaa rauhassa noin nanosekunnin verran, vastasin lopulta myöntävästi, sanoo puolestaan Joutsenniemi.

”Taltiointia saapuu valvomaan Stam1na-tuottajaksi palaava Janne Joutsenniemi”

Antti, miten kuvailisit tulevan albumin musiikillista antia?

– No, en ole havainnut merkkejä ainakaan minkäänlaisesta löystymisestä, sillä biisien nyrkit hakkaavat seinää vähintäänkin antaumuksella. Muutoksia? Syntetisaattorisoundeja saattaa löytyä jonkun verran enemmän… Sellaista soundtrack-henkistä Blade Runner -meininkiä, ei mitään Fear Factory -paalutusta, huomauttaa Hyyrynen.

– Sanoitusten puolesta kyseessä on jonkinasteinen teemalevy. Kuulin taannoin erään Kai-Pekan (basisti Kangasmäki) tuoreen kappaleen ja tajusin heti, että tässä taitaa olla albumin avausraita ja lisäksi levykonseptin avain. En tohdi vielä paljastaa liikaa, mutta biiseissä uppoudutaan esimerkiksi tekoälyn maailmaan. Omissa mielikuvissani pitkäsoiton konsepti rakentuu myös lentävistä kummajaisista, raunioituneista rakennuksista, irti leikatuista päistä, terävistä kulmista ja metallisista jätevuorista, Hyyrynen kertoo ja jatkaa hieman kryptisesti:

– Levyllä roiskitaan siis sävyjä tulevasta. Digitaalisuus sekä yhdistää että erakoi ihmistä. Edelleen yksi suurimmista heikkouksistamme on taipumuksemme olla taivuteltavissa puheen ja spektaakkelien edessä. Taikausko jyllää, päitä sahataan irti ja selfie on passi pilvipalveluun. Luullakseni tallennamme albumillisen kauhukuvaa!

Soundi palaa asiaan myöhemmin…

Kuva: Timo Isoaho