Maynard James Keenan kertoo, miksi uusi Tool-levy syntyy niin hitaasti – ”En tiedä onko se hyvä vai huono asia, sellainen heidän työtapansa vain on”

Toolin edellinen pitkäsoitto julkaistiin vuonna 2006 ja fanit odottavat jatkoa kuin kuuta nousevaa.

https://www.youtube.com/watch?v=J68gH5PiSZg&t=4980s

Vaihtoehtometallin suurnimi Tool on antanut faniensa odottaa uutta levyä jo yli kymmenen vuotta. Bändin jäsenet ovat tarjonneet vaihtelevia syitä viivästykseen aina kuten tekijänoikeussotkut tai jäsenten perfektionistiset taipumukset. Hiljattain basisti Justin Chancellor vihjaili levyn olevan kutakuinkin 90-prosenttisesti valmis – mikä ei oikeastaan anna vielä mitään osviittaa siihen, milloin levy kenties olisi ilmestymässä.

Nokkamies Maynard James Keenania ei kovin usein kuule julkisuudessa puhumassa Toolin levyyn liittyvistä asioista, mutta tämä oli hiljattain The Joe Rogan Experience -podcastin vieraana ja kertoi harvinaisen avoimesti yhtyeen työskentelymetodeista. Hän myös myönsi paineiden kasvaneen ajan mittaan, mikä osaltaan pitkittää jo ennestään Chancellorin, kitaristi Adam Jonesin ja rumpali Danny Careyn analyyttista tapaa säveltää.

”Se on hyvin raskas ja pitkä prosessi. He palaavat jatkuvasti takaisin aiempiin juttuihin, kyseenalaistavat tekemisiään, soutavat ja huopaavat biisejä. He rakentavat talon perustukset enkä minä voi tehdä melodioita tai sanoja, ennen kuin perustukset ovat tukevasti paikallaan. En voi rakentaa seiniä ja sisustaa taloa sitä ennen, koska jos perustukset muuttuvat, muuttuvat melodiat eikä tarinaa voi kirjoittaa ennen sitä. He muuttavat jatkuvasti mieltään. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, sellainen heidän työtapansa vain on”, Maynard toteaa.

Jotkut pitävät A Perfect Circlen ja Pusciferin nokkamiehenäkin toimivaa ja muun muassa omaa viinitilaa pyörittävää Keenania syypäänä levyn hitaaseen valmistumiseen, mutta miehen näkemys on täysin päinvastainen: hän on toolilaisista se, joka haluaa edetä nopeasti. Hän sanoo ennen hakanneensa päätään muiden kanssa yhteen asian vuoksi, mutta on oppinut kunnioittamaan bänditovereidensa tapaa työskennellä.

”Tarkistan aika ajoin tilanteen ja pyydän esimerkiksi Justinia lähettämään minulle jonkun biisin. Jos biisi on oikeasti valmis, hienoa, voin alkaa kirjoittaa omia osuuksiani. Mutta niinkin on käynyt, että olen kirjoittanut jotain ja kun olen saanut osuuteni valmiiksi ja lähettänyt sen takaisin, ovat he ehtineet sillä välin viedä biisin täysin eri suuntaan, joten kaikki mitä olen tehnyt – melodiat, lyriikat – ovat olleet täysin turhia ja olen joutunut aloittamaan alusta. Mutta näin heidän täytyy saada työskennellä ja tuen heitä.”

Maynard lisää että mitään biisejä tai soitinkohtaisia raitoja ei ole vielä äänitetty, mutta valmiiksi asti sävellettyjä biisejä on nyt muutama kappale odottamassa. Yksi näistä ”valmiista” kappaleista tunnetaan nimellä Descending ja Tool on soittanut osia kappaleesta kuluvan vuoden keikoillaan (alla video Washingtonin-keikalta viime kesäkuulta).