Melodeath-taituriyhtye Kalmah julkaisee uutta – ”Alusta asti oli selvää, ettei mitään kumisia digipaskasoundeja kelpuuteta”

22.2.2023 11:43

Teksti: Timo Isoaho

Jo 90-luvulla Ancestor-yhtyeen raunioille perustettu melodinen death metal -bändi Kalmah aktivoituu monella saralla. Orkesterin nimeä kantava studioalbumi ilmestyy loppukeväästä, ja ensimmäinen single Haunted By Guilt julkaistaan 24. helmikuuta.

Haunted By Guilt on ensimmäinen uudelle levylle valmistunut veisu. Alkuriffin idea pyöri pitkään mielessä, mutta se ei taipunut lopulliseen muotoon ennen kuin sen päälle tullut kiero melodia löysi oman uomansa. Siitä ne muutkin palaset sitten kehittyivät, kertoo kitaristi Antti Kokko.

– Sanoituksien sielujen syvyyksistä vastaa velimies eli Pekka. Sanoman voisi tiivistää seuraavasti: ihmiskunnan pitäisi elää vähän siivommin eikä hirvittävän voiton toivossa pitäisi mäskätä joka paikkaa. Kyllä sitä vähemmälläkin pärjättäisiin.

Kalmah-levyn julkaisee Riku Pääkkösen kipparoima Ranka Kustannus. Pääkkönen oli puikoissa jo parikymmentä vuotta sitten, kun Kalmah julkaisi musiikkia Spinefarm-yhtiön alaisuudessa. Myös muut yhteistyökumppanit ovat vanhoja, mutta sitäkin paremmiksi havaittuja.

– Alusta asti oli selvää, että mitään kumisia digipaskasoundeja ei kelpuuteta, vaan homma tehdään vanhan liiton tyylillä: nupit höyryämään ja suhinaa peliin, eikä soitantaa ruveta liikoja hieromaan. Äänen ja soiton pitää elää, sanoo Kokko.

– Miksauksen suoritti Mikko Karmila ja masterointi on Mika Jussilan käsialaa, ja kokonaissoundista tuli juuri halutun raaka ja brutaali.

– Muitakin levy-yhtiö-vaihtoehtoja oli tarjolla, mutta kun Rikun kanssa alettiin maileja ja ajatuksia asian tiimoilta vaihtaa, niin sen jälkeen siinä ei ollut kahta sanaa.

Kalmah lähtee keväällä myös tien päälle, ja rundikumppaneina toimivat Mors Subita sekä Suotana.

– Perkele, viikon mittaiseksi suunniteltu riekostelureissu Lapin aurinkoisille keväthangille jää kesken, kun joutuu keikkahommiin… No, tuleehan siitäkin pirun mukavaa, kun päästään voitelemaan ihmisiä Kalmahin ilosanomalla!

Lisää luettavaa