Michael Jacksonin klassikkovideon MTV-ensiesityksestä täyteen 35 vuotta – Ohjaaja muistelee: ”Se oli täysin eri maailmasta kuin mikään, mitä olin aiemmin tehnyt”

Billie Jean sai ensi-iltansa MTV:llä 10.3.1983.
12.3.2018 11:48

Michael Jackson muistetaan paitsi upeasta musiikistaan myös hienoista musiikkivideoistaan. Varsinkin ikoniselta Thriller-albumilta lohkaistiin useampia legendoiksi muodostuneita audiovisuaalisia teoksiä. Näitä olivat muun muassa nimikkokappale Thriller, Beat It sekä ensi-iltansa 10. maaliskuuta 1983 MTV:llä saanut Billie Jean.

Videon ohjaaja Steve Barron muisteli Yahoo Musicin haastattelussa tienneensä heti, että video tulisi mullistamaan maailman. Siitäkin huolimatta, että Barronilla ja työryhmällä oli käytettävissään vain 50 000 dollarin budjetti – Beat It -videon budjetti oli 150 000 ja Thrillerin ennätykselliset 2 miljoonaa dollaria.

”Se oli vastustamaton, lumoava ja loistelias. Koko työryhmä mykistyi ihastuksesta ja puhkesi spontaaneihin suosionosoituksiin lopputuloksen nähtyään”, Barron muistelee.

Aivan helposti video ei kuitenkaan syntynyt. Tiukan budjetin vuoksi esimerkiksi lavasteryhmällä ei ollut varaa kosketuksesta syttyviin valaistuihin laattoihin, joilla Jackson videolla tanssii. Laatat valaistiin käsipelillä ilman automaatiota. Barron muistelee olleensa asiasta pettynyt ja jopa pyytäneen Jacksonilta etukäteen anteeksi.

”Olin häpeissäni, koska tiesin, miten se rajoittaisi hänen koreografiaansa ja vaatisi kaikilta paljon oppimista. Mutta hän oli vain, että ei se mitään, kuvataan vaan. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, miten hän tulisi liikkumaan enkä ollut koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa.”

”Se oli pelkkää taikaa. Kun seurasin häntä kertosäkeen läpi, kameran linssi meni huuruun kehostani lähteneen lämmön vuoksi. Sitä oli vain niin ihmeellistä katsoa!”

Vaikeuksia aiheutti myös MTV, joka ei aluksi suostunut näyttämään videota ollenkaan. Tuohon aikaan käytännössä pelkkiä valkoisten rockyhtyeiden videoita pyörittäneen kanavan johtoportaan mielestä Jackson ”ei sopinut heidän yleisölleen”.

”Oletin että MTV haluaisi soittaa hyvää popkappaletta ja olin todella yllättynyt kuullessani, ettei video ehkä näykään MTV:llä. Olin hämmentynyt enkä ymmärtänyt miksi, koska video tuntui erilaiselta. Se oli täysin eri maailmasta kuin mikään, mitä olin aiemmin tehnyt niin liikkeen, tyylin kuin vaiston puolesta”, Barron toteaa.

Lopulta MTV:n päättävät tahot joutuivat taipumaan CBS Recordsin uhattua vetää yhtiönsä artistien kaikki videot pois rotaatiosta mikäli Billie Jeania ei esitetä kanavalla. Niin Michael Jackson ja Billie Jean mursivat kanavan ”värimuurin” 35 vuotta sitten.

”MTV:stä tuli MJTV, koska Michael oli mitä mahtavin showmies ja artisti, joka tuli kentälle samaan aikaan kun musiikkivideoiden merkitys kasvoi. Michael oli artisti, joka nousi kaikkien yläpuolelle ja oli muita parempi. Aluksi sitä hieman vastustettiin, mutta lopulta hänet otettiin vastaan avosylin.”

Lisää luettavaa