Popin kuninkaan luottotuottaja: Michael Jackson oli ahne ja varasti musiikkia toisilta

Quincy Jones täyttää maaliskuussa kunnioitettavat 85 vuotta. Merkkitapauksen johdosta tuottajalegenda on antanut viime aikoina harvinaisen avoimia haastatteluja, joissa tämä ei juuri pidättele sanomisiaan. Hän on muun muassa kertonut mielipiteensä nykypäivän pop-musiikista sekä Beatles-muusikkojen soittotaidoista ja Vulture-lehden mittavassa haastattelussa hän puhuu totta kai myös pitkästä yhteistyöstään Michael Jacksonin kanssa.

– En mielelläni puhu tästä julkisesti, mutta Michael varasti paljon juttuja. Hän varasti paljon biisejä. Vertaa vaikka [Donna Summerin] State Of Independencea ja Billie Jeania. Nuotit eivät valehtele, Jones toteaa.

– Hän oli niin Machiavellinen kuin joku vain voi olla. Todella ahne. [Studiomuusikko] Greg Phillinganes kirjoitti Don’t Stop ’Til You Get Enough -biisin koko c-osan ja Michaelin olisi pitänyt antaa 10 prosenttia biisin rojalteista. Mutta hän ei suostunut siihen.

Jones vakuuttaa, ettei hän itse ole koskaan tehnyt musiikkihommia rahan tai maineen takia, vaikka roposia onkin siinä sivussa kertynyt mukavasti: Jonesin osatuottama Michael Jacksonin Thriller-albumi vuodelta 1982 on edelleen maailman myydyin levy ja sitä on ostettu yli 66 miljoonaa kopiota.

– Jumala kävelee ulos huoneesta heti, jos alkaa ajatella rahaa. Voit käyttää miljoonia dollareita johonkin piano-osioon eikä se tuo miljoonia takaisin. Homma ei vain toimi niin, Jones toteaa ja lisää vääränlaisen ajattelutavan olevan nykypäivän musiikintekijöiden suurin ongelma.

– Tuottajat eivät ota huomioon aiempien sukupolvien musiikillisia perusperiaatteita. Eihän se niin toimi, vaan sinun pitää nimenomaan käyttää kaikkea menneisyydestä. Jos tiedät mistä tulet, on helpompi päästä sinne, minne haluat. Musiikkia pitää ymmärtää voidakseen koskettaa ihmisiä ja tulla heidän elämänsä soundtrackiksi.