Mikä on Pearl Jamin paras kappale? Mikä huonoin? – Ryhmä suomalaisia musiikki-intoilijoita kävi yhtyeen tuotannon läpi pohjia myöten

56 uurastajaa arvioi kaikki yhtyeen 242 kappaletta.
4.1.2021 15:10

Joulukuun alussa sai päätökseensä viime keväänä alkanut erikoinen projekti, jossa ryhmä innokkaita musiikkialan toimijoita muusikoista toimittajiin sekä muuten vaan musiikkientusiastia kävi läpi koko Pearl Jam -yhtyeen tuotannon antaen jokaiselle kappaleelle kouluarvosanan ja lyhyet kommentit. Ryhmän tarkoituksena oli selvittää juurta jaksain, mikä on orkesterin levytetyn tuotannon kirkkain helmi ja mikä haisevin jämäpaukku.

Tarkoitusta varten perustetussa Facebook-ryhmässä oli mukana kaikkiaan 126 jäsentä – mukana myös Soundin avustajia) joista 56 arvioivat kaikki 242 biisiä. Loppukahinointiin laskettiin mukaan kaikkiaan 13 552 arvosanaa. Tulokset on nyt julkistettu ja ykköseksi kruunattiin Ten-debyyttialbumin (1991) kappale Black, joka sai keskiarvoksi arvosanan 9,51.

”Täydellisen täydellinen. Miken Hendrixmäinen Strato vastaan Stonen pehmeämpi sointuu saakelin luontevasti ja upeasti yhteen. Jeffin upea nauhaton basso luo tunnelmaa. Eddie laulaa kuin joku repisi siltä sydäntä rinnasta. Piano tuo upeaa syvyyttä ja raikautta muuten ehkä aikaa mustaan tunnelmaan. Ja taitaa seassa olla selloakin. Jos maailmassa olisi vain yksi biisi ja se olisi tämä, olisin onnellinen”, eräs raatilainen kommentoi kappaletta.

Kolmen kärkeen ylsivät lisäksi Even Flow (9,46) sekä Rearviewmirror (9,41). Listan jumboksi jäi faniklubin jäsenille julkaistun Ten Club 1991 -vinyylisinglen b-puoli Ramblings 91 keskiarvolla 4,26. Listan pohjamudissa ryömivät lisäksi Ten Club 1992 -singlen b-puoli Ramblings 92 (4,40) sekä hassuttelujoululaulu Jingle Bells (4,46), joka sekin löytyy fan clubin jäsenille tarkoitetulta singleltä. ”Kyllä teitä faniklubilaisia on hellitty vuosien varrella”, toteaa eräskin ryhmän jäsenistä.

Samankaltainen tempaus on aiemmin järjestetty muun muassa The Beatles -yhtyeen tuotannon tiimoilta. Sen projektin tulokset voit tarkistaa täältä.

Lisää luettavaa