Minnesotassa sijaitseva Kristoffer Kolumbus -monumentti vaaditaan poistettavaksi – Tilalle halutaan Prince-patsas

"Meidän tulisi kunnioittaa yhteisömme jäsentä, jonka esimerkki ja johtajuus inspiroi."

Monissa Yhdysvaltojen kaupungeissa on viime aikoina joko harkittu poistettavaksi tai jo poistettu patsaita ja muistomerkkejä, joiden katsotaan ihannoivan ja kunnioittavan ristiriitaisia ja arveluttavia hahmoja ja näiden arvoja. Tunnetuin esimerkki lienee Amerikan sisällissodassa taistelleen, etelävaltioiden kuuluisan kenraalin Robert E. Leen patsas Charlottesvillessä, jonka poistaminen synnytti maailmalla laajasti uutisoidun, väkivaltaiseksi yltyneen mielenosoituksen. Useimmiten näiden poisto-operaatioiden kohteina olevat patsaat liittyvät juuri sisällissotaan ja niitä pidetään rasistisina sekä orjuutta ja valkoista ylivaltaa kannattavina.

Minnesotassa pönöttää tällä hetkellä tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen patsas, josta myös halutaan eroon. Paikallinen Wintana Melekin on aloittanut kansalaisadressin, jonka allekirjoittaneet haluavat poistaa patsaan miehestä, joka ”murhasi, raiskasi ja orjuutti mustia ja Amerikan alkuperäiskansoja”. Adressissa myös vaaditaan, että Kolumbuksen tilalle pystytettäisiin patsas legendaariselle minnesotan kasvatille Princelle.

”Me allekirjoittaneet emme usko Kolumbuksen edustavan minnesotalaisten arvoja. Sen sijaan, että ihannoisimme miestä, joka halusi hävittää mustat ja alkuperäiskansat, meidän tulisi kunnioittaa yhteisömme jäsentä, jonka esimerkki ja johtajuus inspiroi”, todetaan adressissa, jonka on tätä kirjoittaessa allekirjoittanut reilut 5 160 henkeä.

”Julkaisiko Kolumbus 13-kertaista platinaa myyneen albumin? Ei, ei hän julkaissut”, Manny A. veistelee adressin kommenttikentässä.

Prince ei ole ainoa muusikkolegenda, jota halutaan tällä tavoin kunnioittaa syntymäkaupungissaan. Fader-lehden mukaan aiemmin elokuussa aloitettiin Portsmouthissa vastaavanlainen adressi, jossa konfederaatiomonumentti vaaditaan puolestaan korvattavaksi räppäri Missy Elliottin patsaalla.