”Miten saan nämä käärmeet pois silmistäni?” – John Frusciante oli huumevuosinaan tosi karmeassa kunnossa

7.3.2023 18:53

Se ei ole mikään uutinen, että Red Hot Chili Peppersin John Frusciante oli 1990-luvulla pahassa huumekoukussa. Kitaristin ongelmien syvyys kuitenkin hätkähdyttää: Classic Rock nosti esille Brendan Mullerin toimittamassa, Jane’s Addiction -yhtyeen urasta kertovassa Whores-kirjassa julkaistut haastattelupätkät, joissa Frusciante kertoo, miten pahassa jamassa hän ihan konkreettisesti oli.

Frusciante on laulaja Perry Farrellin ystävä, ja pahoina aikoina hän uskoutui tälle yksityiskohtaisesti päihdeasioistaan. Eräs Fruscianten soittama puhelinsoitto kuvaa tilannetta hyvin.

”Soitin kerran Perrylle seitsemältä aamulla ja kysyin, miten saisin käärmeet pois silmistäni. Hän oli siihen, että mitä ihmettä. Minä jatkoin, että minulla on käärmeitä silmissäni, miten saisin ne pois”, Frusciante kertoo kirjassa.

”Olin nähnyt kylpyhuoneen peilistä sellaisia pieniä käärmeitä silmissäni. Kuulin jopa niiden puhuvan, ne päästivät kaikenlaisia kummia ääniä. Välillä käärmeen pää pilkisti esiin, ja yritin tarttua siihen. Yritin vetää niitä ulos, ja sain silmäni aika pahaan kuntoon yrittäessäni. Saatoin istua vessassa tuntikausia.”

Farrell yritti puhelimessa rauhoitella Frusciantea ja kertoa tälle, ettei kitaristi tainnut olla ihan tasapainossa. Myöhemmin Perry hankki kaverilleen suojalasit.

”Ne kuuluivat asustukseeni, kun menin katolle sotimaan aaveita vastaan. Minulla oli suojalasit ja hiihtonaamari, ja koko ruumiini oli peitetty. Yhtään reikää ei ollut missään. Niin minuun ei voinut päästä käsiksi”, Frusciante kertoo.

RHCP-muusikon mukaan Farrell yritti taivutella häntä jättämään päihteet. Kertaalleen Farrell vei kaverinsa sairaalaan asti.

”Minulla oli ehkä unssin verran heroiinia ja saman verran kokaiinia, ja vedin niitä sairaalan parkkipaikalla niin paljon kuin ehdin. Kun lopulta menimme sisään, Perry sanoi hoitajille, että ’kuulkaas, rehellisesti sanoen tämä kaveri on vetänyt juuri aika lailla huumeita, joten ehkä kannattaa odottaa hetki ennen kuin hänelle antaa mitään muita lääkkeitä’.”

1990-luvun lopussa Frusciante lopulta kykeni jättämään itsetuhoisen elämäntapansa. Melkoinen selviytymistarina, kun tuollaisesta pisteestä mies pystyi nousemaan vielä pinnalle.

Lisää luettavaa