Mitta on täysi! – Kulttuuri- ja tapahtuma-ala järjestää mielenilmauksen eduskuntatalon edustalla

Eduskunnalle luovutetaan mielenilmauksen yhteydessä julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 luovan alan yhteisöä ja toimijaa.

Jo yli vuoden lähes täydellisesti pysähdyksissä olleen kulttuuri- ja tapahtuma-alan mitta on tullut täyteen ja asia osoitetaan eduskunnalle torstaina 3.6. eduskuntatalon edustalla järkestettävässä mielenilmauksessa.

”Korona lamautti 120 000 ihmistä työllistävän kulttuuri- ja tapahtumatoimialan täydellisesti 15 kuukautta sitten vieden ihmisiltä työn ja toimeentulon. Ala on pitkässä ahdingossaan saanut osakseen myötätuntoa, mutta yhteiskunnan tuki on jäänyt täysin alamittaiseksi, eikä se ole ollut kaikkien monimuotoisen toimialan tekijöiden ulottuvissa. Luovien alojen ahdinko on entisestään syvenemässä kulttuurin rahoitukseen kohdistettavien leikkausten myötä”, Mitta on täysi! -mielenilmauksen järjestäjät kertovat tiedotteessaan.

”Ala on henkitoreissaan. Yleisöstä elävää alaa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa.”

Mielenilmaus tapahtuu 3.6. kello 12–14. Mielenosoitus toteutetaan siten, että paikalla olevat muodostavat rivejä, jotka alkavat eduskuntatalon alatason portailta ja jatkuvat aina Töölönlahdelle asti. Osallistujia pyydetään pukeutumaan mustiin ja pistämään ylleen mustat kasvomaskit. Lisäksi eduskuntatalon ohitse Mannerheimintietä pitkin ajaa keikkabusseja, pakettiautoja ja muita selkeästi luovaan alaan liittyviä ajopelejä.

Ilmauksen yhteydessä eduskunnalle luovutetaan luovien alojen vaatimukset tiivistävä yhteinen Mitta on täysi! -julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa. Julkilausumassa vaaditaan, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi, freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun heti, valtion budjetissa investoidaan kulttuuriin leikkausten sijaan ja että luovan alan työsuhteiden määritelmät ja freelancereiden turvaverkko päivitetään ja parannetaan.

Mielenilmauksen jälkeen Cinema Orionissa järjestetään striimattava paneelikeskustelu julkilausuman teemoista. Keskusteluun osallistuvat kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Paula Risikko (kok) sekä kulttuurialaa edustavat Olavi Uusivirta ja Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen. Paneelikeskustelua vetää elokuvaohjaaja Heikki Kujanpää.

Lisätietoa mielenilmauksesta ja ohjeita osallistujille löytyy täältä. Infoa löytyy myös tapahtuman Facebook-sivuilta.