Mokoma julkaisee seuraajan menestyslevylleen – Hengen pitimet on kovien odotuksien arvoinen

15.3.2018 08:29

Mokoma on saanut kymmenenen varsinaisen studioalbuminsa valmiiksi. 25. toukokuuta ilmestyvä Hengen pitimet seuraa alkuvuodesta 2015 keskuuteemme saapunutta, kovasti mainetta niittänyttä Elävien kirjoihin -pitkäsoittoa.

– Vaikka Mokoma on jo kerännyt vuosirenkaita, Elävien kirjoihin toi meille silti joukon ihan uusia faneja. Hengen pitimet on siis näille diggareille ensimmäinen Mokoma-pitkäsoitto, jota he toden teolla odottavat. Pikkuisenhan tässä jännittää, millaisen vastaanoton levy saa, vaikka olenkin toki hyvin luottavaisella mielellä, aloittaa laulaja Marko Annala.

Soundin ennakkotarkastelun perusteella Mokomalla ei ole minkäänlaista syytä huoleen. Ainakin tässä vaiheessa, parin kuuntelukerran jälkeen, yllekirjoittanut on valmis nostamaan Hengen pitimet samalle viivalle Elävien kirjoihin kanssa – ja sehän oli (siihen mennessä) Mokoman paras levykokonaisuus.

Hengen pitimet kuulostaa loogiselta ”jatko-osalta” edelliselle Mokoma-albumille, vaikka kyseessä ei olekaan mikään Elävien kirjoihin, pt II. Tuleva pitkäsoitto tarjoaa yhtyeelle tunnusomaisia keskitempoisia, kerrasta tarttuvia Mokoma-hittejä, mutta bändin ”rankemman linjan fanienkaan” ei tarvitse olla huolissaan. Esimerkiksi Kesytä perkeleet ja Erhe ovat sen luokan ärhäkkeitä, ettei niiden tasoisia biisejä kuulla tänä vuonna liikaa maailmanlaajuisestikaan.

Myös Mokoman tutut thrash-kynnet ovat partaveitsen terävässä iskussa. Eikä kuulijan tarvitse niiden raapaisua turhan kauan odotella, sillä jo levyn avausraita Tienraivaaja starttaa komealla riffillä – ja sellaisia on albumin mittaan tarjolla runsain mitoin.

– Bändi on toki täysin tunnistettavissa, mutta kyllähän varsinkin pitkän linjan Mokoma-fanit saattavat havaita pieniä uusia tuulia siellä täällä, miettii Annala.

Tekstien puolesta Hengen pitimet ei sen sijaan seuraa edellisen levyn ”masennus yksilön näkökulmasta” -teemaa vaan tällä kerralla sanoittaja Annala katselee maailmaa laajemman spektrin läpi. Levyn kappalelista näyttää seuraavalta: Tienraivaaja, Kepeät mullat, Salaisuus, Hirtehinen, Linnut eivät enää laula, Lahja, Kesytä perkeleet, Tahdon ihmeet takaisin, Erhe ja Pienin kaikista.

– Nykypäivän ihmisellä on palava halu olla loogisesti selitettävä yksilö, mutta lajina ihminen ei toimi niin. Hengen pitimillä suurennuslasi on edellisen levyn yksilöllisestä tuskasta kohdistettu yhteisöllisiin kipupisteisiin: tämän ajan arvotyhjiöihin, kylmyyteen, ihmisen kaipuuseen itseään suurempien ilmiöiden äärelle, järjen ja tunteen rajanvetoon. Hengen pitimet käsittelee nimensä mukaisesti sitä mikä pitää meidät elossa, mikä tekee meistä ihmisiä.

Hengen pitimet on nauhoitettu Hämeenlinnassa Janne Saksan johdolla Sound Supreme -studiolla. Kuten edelliselläkin kerralla, albumin miksauksesta vastaa örebrolainen studioguru Jens Bogren (mm. Amorphis, Opeth, Amon Amarth). Minkäänlaisena yllätyksenä ei siis tule se, että Hengen pitimet soundaa h**vetin hyvältä.

Elävien kirjoihin -tuotantojoukkue osoittautui varsinaiseksi dream teamiksi. Viisimiehisestä yhtyeestämme löytyy hyvinkin monitahoista persoonaa ja osaamista, mutta jo teinivuosista tuntemamme herra Saksa onnistuu silti täydentämään tätä porukkaa. Hänen hämäläinen rauhallisuutensa ja häkellyttävä harmoniatajunsa tekee Mokomasta studiossa yksinkertaisesti paremman yhtyeen. Sekin oli toki itsestään selvää, että Bogrenia, tuota virtuoosimaista ruotsalaisvahvistusta, peluutettaisiin uudelleen. Eihän nyt voittavaa joukkuetta tietenkään vaihdeta, sanoo kitaristi Tuomo Saikkonen.

Albumin ensimmäinen single Kepeät mullat julkaistaan 28. maaliskuuta.

Kepeät mullat ei ole levyn ilmeisin sinkkulohkaisu, mutta tämän biisin valitseminen oli silti aika helppoa. Kappaleesta löytyy hieman uusia tuulia ja se starttaa kertosäkeellä, eikä meillä ole liikaa sellaisia biisejä, sanoo Annala.

Mokoma juhlistaa uuden albumin ilmestymistä komeasti Tokion-keikalla, sillä Hengen pitimet ilmestyy samana päivänä niin Suomessa kuin Japanissakin. Jo viikkoa aikaisemmin Mokoman näkee laivakeikalla, kun yhtye suuntaa vetten päälle Radio Rock -risteilyn myötä.

Muistutettakoon vielä, että Mokoma on parhaillaan akustisella Suomen-kiertueella, ja tätä kirjoitettaessa esintymisiä on jäljellä enää kolme. Aiheesta enemmän täällä.

Lisää luettavaa