Monikulttuurinen yhteistyö voimissaan Fela Kuti -musikaalissa

4.3.2014 14:01

Tunnetusta nigerialaismuusikosta ja ihmisoikeusaktivistista Fela Kutista kertova musikaali on nähtävissä KokoTeatterin näyttämöllä Helsingissä huhti- ja toukokuussa.

Muun muassa viime viikolla julkaistussa Kansalaiset Feat. Medborgare -projektin Olen suomalainen -versiossa mukana olleen, myös muun muassa Giant Robotin ja Cool Sheiksin riveissä esiintyneen Hossni Boudalin ohjaama Beats of a Bard’s Country -musikaali toteutuu yhteistyönä kahden maanosan välillä.

Fela Kuti oli Afrikan tärkeimpiä muusikoita, joka loi afrobeat-tyylin ja jonka elämäntyöllä on edelleen suuri merkitys Keski-Afrikassa ja laajemminkin ympäri maailmaa. Afrobeatin kuninkaan tarina esitetään huippumuusikoiden johdolla suomalaisten ja afrikkalaisten tanssijoiden, näyttelijöiden sekä laulajien yhteistyönä KokoTeatterissa Helsingissä viiden esityksen sarjana huhti- ja toukokuussa.

Viime kevään näytöksen ensiesitys oli loppuunmyyty. Musikaali palaa lavalle uudistettuna versiona, jossa historia, musiikki, tanssi ja laulu on työstetty kirjavaksi kokonaisuudeksi.

Beats of a Bard’s Country syntyy yhteistyönä suomalaisten ja afrikkalaistaustaisten esiintyjien välillä. Mukana on eritaustaisia ja eri-ikäisiä esiintyjiä, esimerkiksi turvapaikanhakijoita ja ammattilaistaiteilijoita. Musikaali on siis alkuperäistä esitystä laajempi tuotanto.

− Eritaustaisten ihmisten yhteistyö musikaalimaailmassa on uusi tapa luoda yhteisöllisyyttä ja kutsua jokainen oppimaan toistemme kulttuureista, sanoo tuottaja Marjo-Sisko Lindstedt.

Monikulttuurisessa taide- ja musikaalituotannossa annetaan tilaa myös niille, jotka eivät itsestäänselvästi ole osa näyttämöitä.

Beats of a Bard’s Country − Fela Kuti -musikaali KokoTeatterissa (Hämeentie 3, Helsinki). Esityspäivät: 23.4., 25.4., 26.4, 6.5. ja 13.5.

(Kuva: Gabriele Marotta)

Lisää luettavaa